Варна се включва в Европейския ден без автомобили

Мисия Варна

21-09-2011, 18:08

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Варна ще отбележи Европейския ден без автомобили - 22 септември с шествие от колоездачи и пешеходци

Европейският ден без автомобили е да засили екосъобразното мислене и начин на живот на европейците.

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември от 1998 година насам, по идея на Франция. По време на този ден, централните зони в много европейски градове са затворени за автомобили.

Варна също ще се включи в кампанията, съобщиха от Общината.

Велошествие и пешеходен поход по повод „Европейски ден без автомобили” ще се проведе в морската столица в четвъртък.

В 10 часа от паметника на загиналите в Сръбско-българските война пред Община Варна, ще потегли шествие от колоездачи и пешеходци по повод Международния ден без автомобили и ще премине по бул. „Сливница”, хотел „Черно море”, главен вход на Морска градина, до сцена „Раковина”, където ще се проведат скейтборд демонстрации и гимнастическо изпълнение на СК  "Здраве".

Европейски ден без автомобили цели намаляване на шума е вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

Кампанията има за цел и формирането на екологосъобразно мислене и начин на живот сред европейците, разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия, промоция на алтернативните начини на транспорт в големите градове, включително по-широкото използване на обществения транспорт.

На този ден хиляди европейци демонстрират, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен.