На Варна й пука за убитото момче в Катуница

Мисия Варна

25-09-2011, 16:35

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Протест в подкрепа на жертвите в Катуница. Циганският проблем може ще се окаже пагубен. Искрата пламна

"Нямаме възможност да отидем на място в Катуница и да покажем съпричастност към гибелта на момчето.

За това решихме да се съберем пред църквата и да поднесем цветя след заупокойната молитва. Това е нашият начин да кажем, че на България и на Варна все още й пука, че нищо няма да остане безнаказано", коментира за ВарнаУтре.бг, Георги Георгиев, инициатор на поредния израз на недоволство, който събира младежи чрез Фейсбук.

Повечето от присъстващите, някои от тях загърнати с трибагреници, други с рокерски дрехи, открито споделяха за ескалиращото напрежение и за така наречения цигански проблем. Апелът беше за справедливост.

"Не мога да проумея защо полицията защитава едни явни убийци и твърдят, че едва ли не е било катастрофа или инцидент, при условие, че вече има подадени жалби за заплахи за убийство и има свидетели. Може би защото така наречения Цар Киро е почетен член на ГЕРБ. До колкото знам има доста произшествия свързани с него и държавата и МВР си затварят очите", каза още Георги.

Колегата му по мислеме Владимир Василев допълни, че всичко случващо се в село Катуница е в следствие на 20-годишния терор, който се оказва от циганите и цялото беззаконие спрямо тях. "Искрата пламна. Утре може да се случи във всеки друг град, включително и във Варна. Рано или късно циганският проблем ще се окаже пагубен за България и ако не се предприемат мерки днес, после може да е късно", аргументира се Владо.

От името на повечето присъстващи бе поставен и вечният въпрос: Защо, когато ромите не си плащат сметките за ток, вода и т.н, нищо не се случва, а ако българите го сторят, то веднага следват най-малкото заплашителни писма, а после и спиране.

Развълнуван от спонтанната инициатива се изказа и Андрей Андреев, който се представи като приятел на роднините на убитото момче. Той заяви, че лично е бил преследван от цигани в студентски град, защото е отказал да им даде пари, които е изтеглил от банкомат. "Със зрелищни ножове ме гониха. Крайно време е младите да вземат отношение. Призовавам всеки, който е съпричастен да изрази своето несъгласие. Нека медиите адекватно да отразят нещата, а не слугувайки на тази или онази политическа власт. Апелирам за справедливост, а не за потушаване на неправдата в Катуница. В това село същите тези цигани влизат в училищата и бият децата. Когато някой потърси сметка, властимащите и МВР вдигат рамене, казват че съжаляват, но нищо не можели да направят, защото били спонсори. Наглостта на един от синовете на така наречения Цар Киро се свежда до там, че си е направи профил във vbox7.com и e написал в представянето си, че, който не го харесва, нещо ще го сгази", каза още Андрей.