Икономическият получи 3 дка в центъра за общежитие

Мисия Варна

26-09-2011, 13:46

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

"На Икономическия университет повече му прилягат 5 дка, а не 3", каза от трибуната в новата аула ректорът доц. д-р Пламен Илиев.

Икономическият университет ще получи 3 декара площ в широкия център на Варна за свое общежитие.

Това заяви днес областният управител Данчо Симеонов, по време на откриването на 90-ата учебна година в най-стария икономически университет в България.

Инициативата се осъществява по настояване на студентите и с подкрепата на ръководтството на ВУЗ-а, отбеляза още Симеонов.

"На Икономическия университет повече му прилягат 5 дка, а не 3", каза от трибуната в новата аула ректорът доц. д-р Пламен Илиев.

"Мястото е в широкия център, там е разрешено високо строителство. Ще огледам в района, дали може да ги направим 5 декара", каза пред ВарнаУтре.бг Данчо Симеонов. Засега той не издаде къде точно ще се издигне новото общежитие на университета.

Освен това, за радост на студентите, изцяло са ремонтирани са и старите общежития на Икономическия университет.

В празнична обстановка премина официалното откриване на учебното заведение. То се състоя в новата аула с над 600 места, която университетът изгради със собствени средства. Проектирана е от арх. Пеев и е снабдена с най-новите достижения на комуникационната техника

Постройката бе осветена от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в присъствието на стотици студенти и акадамици, сред които и бивши ректори на ВУЗ-а.

"Започваме новата учебна година с изцяло реконструирана библиотека. Смея да твърдя, че това е най-модерният библиотечен център в България и на Балканите", заяви доц. д-р Илиев.

Проектът за реконструкцията е дело на арх. Караджова. Библиотеката разполага с допълнителни читателски места с модерно обслужване, отговарящо на съвременните изисквания. Изградени са и технически оборудвани работни места за самообслужване при заемане, връщане, копиране, за работа с информационни ресурси и платени бази, за спокойна самостоятелна работа с книгите. Подобрени са и условията за достъп и работа в библиотеката на всички читатели – преподаватели, студенти и потребители с увреждания, условията за съхранение на документалното богатство на библиотеката. Чрез проекта се ускорява и процест за дигитализация и създаване на електронен архив на определна част от фонда на библиотеката.

Припомняме, ремонтът и модернзацията за библиотеката, на стойност около 2 млн. лева, са финансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от държавния бюджет по Оперативна програма "Регионално развитие". Целият проект "Интегриран проект за подобряване на условията за предоставяне на образователни услуги в ИУ-Варна" е на стойност 3.494 млн. лева. В него е включено и санирането на  на втори корпус, което също вече е завършено.

2600 студенти ще пристъпят за първи път прага на университета през учебната 2011/2012-а.

"Скъпи първокурсници, ученето ще заема голяма част от живота ви и единственият начин да сте удовлетворени от себе си, е да обичате това, което правите", посрещна ги новият ректор.

"Тази година за място в университета кандидатстваха 5500 души, т.е. над два пъти повече от местата, които предлага университетът. В това отношение ИУ-Варна запазва лидерска позиция в България", подчерта доц. д-р Пламен Илиев.

На церемонията бяха прочетени поздравителни адреси от премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Сергей Игнатов и от д-р Петър Чаушев, председател на Националното представителство на студентските свети.

"Образованието на Варна стартира с пълна сила. Учебната година започна за 35 хиляди студенти и 40 хиляди ученици", отбеляза кметът Кирил Йорданов.