Митрополитът и мюфтията да призоват за мир

Мисия Варна

27-09-2011, 13:58

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Коалиция “ДА за Варна” и Предизборният щаб на Синята коалиция излязоха с декларации по повод протестните шестивия за Катуница.

Коалиция “ДА за Варна” и Предизборният щаб на Синята коалиция излязоха с декларации по повод протестните шестивия за Катуница.

"Ние считаме, че проблемите на България и Варна не са от днес и от вчера,  а са следствие от натрупана през годините управленска безотговорност и слабост на институциите, пише кандидатът за кмет Антон Луков и предлага:

"1. Политическите сили във Варна ясно и недвусмислено да заявят, че ще се въздържат от политизиране на ескалиращото напрежение в града. Убедени сме, че в 21 век няма място за групова, съсловна, класова или расова вина. Отговорността винаги е персонална, а правосъдието би трябвало да мери с еднакви мерки спрямо всички български граждани.

2. Призоваваме духовните водачи от региона – Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Добричкия мюфтия Билял Дардажан (който отговаря и за Варненска област) да предприемат съвместни действия, призоваващи вярващите християни и мюсюлмани към мир и спокойствие. Добре би било да се чуе и гласът на християните–католици, протестанти и арменци, както и на еврейската общност.

3. Настояваме за незабавен отчет от страна на всички областни и общински чиновници, отговарящи по етническите въпроси, относно дейността (и бездействието) на подчинените им звена и отдели.

4. Призоваваме всички политически сили в града ясно и недвусмислено да подкрепят усилията на полицията за опазване на обществения ред в града и имуществото на гражданите.

5. Управляващите да дадат ясни и недвусмислени гаранции, че няма да използват напрежението след трагедията в село Катуница за въвеждане на т.нар. „Твърда ръка“ и ограничаване на демократичните свободи в България".

"Част от българските политици отдавна прилагат максимата, че по време на кампания и на война всичко е позволено. Опасният резултат от техните действия виждаме в момента – след години безогледно ползване на ромите като евтин източник на гласове и усещането за липса на справедливост, България е изправена пред алтернативата „бунтове или въвеждане на ред”, се казва пък в декларацията на Синята коалиция.

Премиерът обаче открива кампания, а във Варна един от кандидатите за кмет побърза да се възползва от ситуацията.

Ние, кандидатът ни за кмет и кандидатите ни от листата за общински съветници смятаме, че е недопустимо и неморално политик с претенции за отговорност, който желае да бъде кмет на Варна, да участва в подобни улични безредици. Най-малкото, защото следващият кмет на града трябва да бъде кмет на всички варненци, а не на отделен етнос. Намираме за неуместно присъствието на кандидат за кмет в една група, тръгнала към ромската махала с очевидно немиролюбиви намерения.

Смятаме, че е особено важно кандидатите за политически постове да не се възползват от кризисната ситуация и да не провокират допълнително напрежение с надеждата, че това ще им донесе няколко допълнителни гласа. Напротив, особено важно е в момента всички политици да декларираме ясно нетърпимостта си към явлението, което доведе до случая в „Катуница” и смъртта на две млади момчета.

Купуването на гласове срещу гаранции за безнаказаност е недопустимо. Време е да сложим край на тази срамна търговия.

Призоваваме за толерантност и спокойствие за запазване на етническия мир в този особено напрегнат момент.

Ние от Синята коалиция, поемаме отговорността да не участваме в провокирането на етнически сблъсъци и конфликти в нашия толерантен от хилядолетия град".