Тероризмът на фокус, видеонаблюдение на масовите мероприятия от 2012-та

Мисия Варна

27-09-2011, 14:03

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Заради вероятността Варна да бъде културна столица на Европа, от общината седнали и се замислили за опасностите от сблъсъци по време на масови събития

Още преди една година от община Варна започнали да мислят сериозно относно опасностите от тероризъм и от масови сблъсъци по време на организирани събития, разбрахме от думите на Петър Радушев, шев на дирекция "Международно сътрудничество".

Съвместно с общините Милано, Ротердам и Будапеща е разработен проект по програма "Превенция, подготовка и управление на последствия от тероризъм и други рискове свързани със сигурността". 315 000 евро е неговата стойност и е одобрен от Брюксел.

"Ще се подобри оценяването на риска от тероризъм срещу критична инфраструктура, говорим за големи зали, стадиони, по време на концерти. Ще бъдат изградени сестеми и за видеонаблюдение, със съдействието на местната полиция, както и специални карти за обмен на информация, включително и за рисковия спектър в точно определен момент и точно определено място, каза още Радушев. Той допълни обаче, че все още не са ясни конкретните обекти.

Общината се е насочила към такъв проект по повод евентуалните масови събития, ако през 2019 година Варна бъде културна столица на Европа. Той стартира през януари 2012-та година и ще продължи 24 месеца.