Варна има нужда от мастърплан за европарите

Мисия Варна

27-09-2011, 15:14

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Варна няма стратегия за това как, колко и кога могат да се усвояват европарите, каза Георги Костов от ПП "Лидер"

Варна е на опашката по усвояване на европарите, за сметка на това е „отличник“ по спрени проекти.

Това заяви днес председателят на партия „Лидер“ Георги Костов, който е експерт по оперативните програми и другите финансови инструменти на ЕС.

ПП "Лидер" застава зад кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет на Варна.

Това стана ясно днес след като бе оповестено споразумението на партията с коалиция Варна утре.

"Лесно се разбрахме - в момента, в който заговорихме за патриотизъм", обясни националният председател на "Лидер" Людмил Бучев. Той уточни обаче, че става дума най-вече за икономически патриотизъм: за "адекватни на модерното време отговори на въпроса как Варна да се развива като град".

Варна няма стратегия за това как, колко и кога могат да се усвояват европарите, каза Георги Костов. 29-годишният варненски председател на "Лидер" е специалист по европроектите. Той разкритикува сегашното управление във Варна за изоставането в усвояването на еврофондовете, за слабото познаване на другите европейски финансови инструменти, за липсата на публична информация за проектите, с които кандидатства общината.

Варна има нужда от прозрачен мастърплан за еврофондовете, категоричен беше Костов. Според него Варна не само изостава от другите големи български градове по усвояване на пари от различни фондове на ЕС. Тя е и първенец по спрени проекти: 8 вече спечелени проекта са били спрени от финансиране, заяви специалистът. Именно заради злоупотребите по тях били и проверките на ОЛАФ в община Варна.

Според експертите на "Лидер" Варна е на път да се превърне в незначително малко пристанище на пътя между все по-успешно развиващите се портове на Констанца и Бургас. Това била причината и Варна да бъде извадена от трансевропейските транспортни коридори.