Страхът спря ромските деца от училище и родителите им от работа

Мисия Варна

27-09-2011, 17:16

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Нека стане ясно, че нямаме нищо общо с Цар Киро. Който каквото си е надробил, нека си го сърба, заяви бившият кмет на Каменар

Безрезултатни бяха както работата, така и дискусиите по време на днешния обществен съвет по етнически въпроси в Община Варна.

Основна тема на дебата бе протестите в памет на жертвите в Катуница и ефекта от тях до момента. Очертани бяха няколко тенденции.

На първо място участието на множество ученици в протестите. "Кой праща децата си на такова чудо? Не осъзнават ли, че някой ги използва и си играе със съдбата на хората?", потита кандидатът за кмет Кирил Йорданов.

На второ място, но не по важност, бе посочено, че децата от малцинствата се страхуват да отидат на училище и родителите масово не са им разрешили днес да напуснат домовете си. Директорката на училището в село Каменар също потвърди за масовото отсъствие, коментирайки, че няма основания за притеснение и учебния процес трябва да продължи. Въпреки това тя поиска патрулка да обикаля около школото.

Твърде краен бе председателят на сдружение "Съучастие" Илиян Ризов, който заяви, че в някои градове учителите също са били на "барикадите" и за това не се знае до колко е уместно в училище преподавателите да обясняват на децата как да не отговарят на провокации и да не участват в тях.

Бившият кмет на Каменар и настоящ кандидат Светослав Райков благодари на полицията за действията й в снощната протестна вечер. "Кой каквото си е надробил, нека си го сърба. Нямаме нищо общо с така наречения Цар Киро", каза още Райков.

20% от хората в махалите не отидоха на работа, от страх. А онези, които са отишли,  работодателите масово ги пускат да си отидат по-рано по домовете си. Нека се замислим какво ни предстои, защото много от децата, които с толкова усилие насочваме към образованието, днес не са отишли да учат", коментира Румен Пишманов от фондация "Владиславово".

Повечето от присъстващите на съвета по етническите въпроси бяха на мнение, че няма как да се обясни на малцинствата да не се страхуват, защото нещата вече са изтървани. Изпълняващият длъжността кмет Коста Базитов призова да няма кабинетна и телефонна работа, а експертите, модераторите и НПО-тата да слязат сред хората и да призоват за спокойствие.

"Какво сте работили до сега? За толкова години не съм видял ефект от вашата работа", категоричен бе заместни кметът по сигурността ген. Веселин Петров, хвърляйки ръкавица към неправителствените организации, които работят с ромите.