„Подправен“ номер на апартамент остави майка с две деца без жилище

Мисия Варна

30-09-2011, 15:20

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Сянката на строителната мафия отново припомни как жилище се продава едновременно на двама

Принудително извеждане от жилището на майка с две деца бе насрочено за днес.

Кристина Дикова отказа да напусне предварително опразнения апартамент в блока на ул. Петко Стайнов 12. След намесата и на полицаите, семейството, което също претендира за собственост, отиде да си купува нова брава за вратата.

Жилището е закупено през 2003 година, но изненадващо миналата година през май е получена първата призовка за дело. Напълно непознатите за Кристина до онзи момент Николай Василев и бившата му съпруга,  заявяват претенции за собственост и печелят на втора инстанция. На база на съдебното решение бе и днешния "панаир", в основата на който е един "подправен" номер на апартамент и продажба на едно и също жилище на две лица, извършена от строителя Камен Вълчанов.  

Такава е теорията на Валентин Русанов, управител на етажната собственост.
Кристина Дикова има нотариален акт за апартамент №17, а в предварителния договор на претендента пише, че той трябва да получи 18-ти по ред апартамент. Ябълката на раздора е завъртане на номерация в кадастъра. Днес обаче и двете страни твърдят, че има нещо гнило.

Фактът е, че в понеделник по факса Дикова е получила поканата за принудително напускане и с двете си деца на 8 и на 3 години вече ще живее в жилище, дадено й от работодателя. "Не мога да си представя такъв закон, при неприключило дело да трябва да си напусна собствеността", коментира младата жена с увереност да си търси правата до край.

Според Русанов, управител на етажната собственост, който се занимава и с актуване на сградата, тъй като тя няма документ за въвеждане в експлоатация, спорното жилището е продадено на две лица. Първото лице, на което е бил продаден, е фалирало и банката, чрез съдия изпълнител го взема. Обявено е за продан и го купуват Кристина и съпругът й. Оказва се обаче, че същото жилище е продадено от строителя и на друг човек.

"От 2007- ма година решихме да се актуваме сами, защото строителят ни изостави. Една строителна пирамида - г-н Вълчанов, потъна някъде. Когато отидох да вписвам в кадастъра се оказа, че известна фирма от Благоевград е нарисувала нещата както им е паднало. Този господин с претенциите да отиде при Вълчанов и от него да си търси обещетение. Прави се измама. Проектната документация се обръща обратно от геодезисти. В момента половината апартаменти от четвърти етаж нагоре са с обратна номерация. На никой не му отговаря апартамента. Апартамент №11 също е продаден два пъти и хората са в дела. В съседен вход има три такива апартаменти. Общо пет апартамента са продадени два пъти от прословутия инвеститор и строител Камен Вълчанов", каза още управителят на етажната собственост.