Солвей Соди почерпи 6000 жители на Девня в Деня на химията

Мисия Варна

01-10-2011, 14:06

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Гостите на събитието разбраха и че Solvei са партньори на първия по рода си соларен самолет Solar Impulse, разработен от швейцарски епип, който направи исторически 26-часов полет през юли 2010-та.

Солвей Соди почерпиха около 6000 жители на Девня и съседните села с бира и кебапчета по повод Световния ден на химията и деня
на пенсионера.

Социалният министър Тотю Младенов, областният управител Данчо Симеонов, председателят на ОбС Николай Апостолов, политици и общественици бяха сред специалните гости на събитието.

На празничното събитие в двора на завода имаше програма с музика и танци.

Децата рисуваха с цветни боички, докато бабите седяха на съседната поляна в празнични тоалети.

Гостите на събитието разбраха и че Solvei са партньори на първия по рода си соларен самолет Solar Impulse, разработен от швейцарски епип, който направи исторически 26-часов полет през юли 2010-та.

От присъединяването си към проекта през 2004 г., "Солвей" помага с научни разработки. 11 от продуктите, разработени от компанията, около 20 от приложенията и над 6000 части са дело на нейните инжинери и специалисти и неин патент.

"Солвей" са оптимизирали енергийната верига, структурата на самолета, общото му тегло, надеждността на системите му и отговарят за цифровите симулационни модели.

Уникалното в соларния самолет е, че може да лети и през нощта, като запазва слънчевата енергия, събрана през деня. С това той врезе и в рекордите на Гинес. Самолетът не използва никакво изкопаемо гориво, няма двигател с вътрешно горене, 100 % безвреден за околната среда.

Очаква се през 2014 г. Solar Impulse да е първият соларен самолет, който да направи околосветско пътешествие. Това ще стане на няколко периода с различни пилоти и няма да е без прекъсване, тъй като средната скорост на иновативното изобретение е 70 км/ч - непосилно само за един човек.