Протестът на майките се провали, само десетина дечица дойдоха въпреки дъжда

Мисия Варна

01-10-2011, 14:21

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Въпрос към кмета: Може ли сливи да растат в саксия?

Днешният протест на варненските майки се провали.

Тези, които са престрашиха да дойдат пред общината и да защитят исканията си за по-добро бъдеще на децата се брояха на пръсти. Макар и слаб дъждът "уплаши" повечето от ентусиастите, които дни наред се уговоряха чрез Фейсбук и планираха зрелищно събитие. Присъстващите майки също бяха леко разочаровани, че организацията се е провалила. Те с надежда наблюдаваха тълпите от хора, които прииждаха към сградата на общината. Оказа се обаче, че множеството не е дошло да ги подкрепи, а да присъства вътре на партийна сбирка.

"Определено съм разочарована. Мисля, че имаше нужда да се съберем повече хора", коментира за ВарнаУтре.бг Златина Колева. На въпрос как държавата трябва да промени политиката си спрямо децата, гордата майка на две годишни  тризнаци  отговори: "Не виждам да има някакво бъдеще за тях в тази държава. Като вземем първо детските, с които не можеш абсолютно нищо да купиш. 160 лева, които ни дават на месец, дори не стигат за памперси за една седмица. Погледнете и пътищата и условията, видяхте, че аз не мога да си кача количката по стълбите, вижте дупките, а почти няма площадки за децата. Много е зле".

На рехавия протест се чу и призив към бившия кмет Кирил Йорданов, да се запита дали сливи могат да растът в саксия. "Вместо да купувате палмите можехте да инвестирате в децата", заяви една от бабите дошла за подкрепа.

Като акцент в исканията майките посочиха и приравняването на таксите в ясли и градини към детските надбавки. "Коментирахме във форума, че искаме 20% от минималната работа заплата и фиксирана дата за надбавките, а не да се питаме винаги дали ги има или защо закъсняват. Пенсионерите примерно получават пари на една и съща дата всеки месец, а ние когато дойдат. Вдигнаха минималната работна заплата, а за майките никой не мисли. Обидно е. В крайна сметка ние си плащаме данъците, а други, които и тока и водата не си плащат дори, имат повече привилегии. Какво остава? Трябва да съм малцинство в тази държава, така ли?", попита Златина Колева.