С 30 % скочиха цените на такситата

Мисия Варна

02-10-2011, 13:03

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Вече се возим за 0.79 лева на километър през деня, на 0.89 през нощта. Досега дневната такса беше 0.53 лева (като имаше и фирми, които возят на 0.44 лв), а нощната - 0.63 лева.

Есента в морската столица започва със сериозно покачване на такисметровата услуга, научи след проверка (личен опит) ВарнаУтре.бг.

Оказва се, че ниските цени (на всички компании) са си отишли след края на сезона. Промяната е от около седмица.
 
Двама таксиметрови шофьори - на фирмите "Ласия" и "Триумф" ни увериха, че всички таксита са качили цените. Последвалата проверка от наша страна също го потвърди...

Така, значи или е имало среща на представители на таксиметровия бранш, където е договорено поскъпването, или обща телепатия е качила тарифата на всички таксита едновременно.

Вече се возим за 0.79 лева на километър през деня, на 0.89 през нощта. Досега дневната такса беше 0.53 лева (като имаше и фирми, които возят на 0.44 лв), а нощната - 0.63 лева.

От началото на годината имаше две сваляния на цените, след като първо "Паралел" още миналата година свалиха с 20 % цената, при поръчка онлайн, или по телефона (там пък отстъпката приключи с началото на лятото, нещо което също остановихме с опит). Последва подбиване на цените от "Стил такси" и "Триумф", което доведе до намаляването на тарифите и на почти всички останали компании... няма как - пазарна икономика.

Все пак, варненци и гости на града не може да се каже, че се бяха разглезили от ниските цени, защото определено и там имаше изненади. За едно и също разстояние, при една и съща тарифа и маршрут, сметката често излиза с 1-2 лева разлика. Прекалено е голяма, а разстоянието прекалено малко, за да сметнем, че виновни са светофарите и трафика.

Един пример (от многото, на които попаднахме това лято): в рамките на половин час, пътуваме два пъти едно и също разстояние с такси. На отиване ни взеха 3.50 лева, на връщане - 4.70. Фирмата е една и съща, маршрутът - също.

Таксиметровите шофьори ни уверяват, че цената сега скача, заради поскъпването на горивата, а те с тия ниски цени, направо си карали на загуба.

Я да проверим. Нека вземем предвид, че почти всички таксита във Варна са на метан. Опитът показва, че разстояние от 150 км на метан, струва максимум 10-12 лева гориво. Хайде сега да сметнем колко ще струва, ако изминеш разстоянието с такси.

150 км по 0.79 лв/км е равно на 118.5 лева.

Приемаме, че пътуваме на дневна тарифа и няма да смятаме първоначална такса и цена на минута престой и т.н. Не можем да отречем, че извънградско се гори по-малко, изводи няма да правим... оставяме тази работа на вас.

С поредната смяна на тарифата, според Закона за автомобилните превози, таксиметровите коли трябва да минат на проверка за да се претарифират. Колите трябва да минат през метрологична проверка и ако са годни за работа, да им се поставят нови пломби.

Припомняме ви, че от май месец, такситата във Варна, които возят за повече от 1,50 лв/км дневна и 2 лева нощна тарифа, са незаконни. ИА „Автомобилна администрация” налага глоба от 3000 лева за таксиметрови превозвачи, които надхвърлят определената от общината тарифа.