ГЕРБ намериха цаката на кмета на Аврен

Мисия Варна

02-10-2011, 18:12

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

С подкупи и административни машинации се отстраняват сериозните кандидати в местните избори

„Евродепутатите от НДСВ д-р Антония Първанова и Станимир Илчев ще сезират Европейския парламент за опитите да бъде отстранен от местните избори кандидатът за кмет от коалиция „За нашето бъдеще” в Аврен Красимир Тодоров.

Върху политическите партии и техните кандидати се оказва натиск от страна на
управляващите“. Това заяви във Варна днес председателят на НДСВ Христина Христова. Тя подчерта, че отпечатъкът на тази предизборна кампания е агресията, натискът и принудата. С подкупи и административни машинации се отстраняват сериозните кандидати в местните избори, допълни тя.

Повод за сигнала до Европарламента е скандалният случай в Аврен. Коалицията "За нашето бъдеще", в която НДСВ участва, издига кандидатурата на Красимир Тодоров, който вече има два мандата като кмет на най-малката варненска община. Коалицията е регистрирана на 20 септември. Два дни по-късно е подадена жалба от кандидата на ГЕРБ за кмет на общината Емануил Манолов.   

На 28 септември, за да се осигури „успешността” на обжалването председателят на ОИК Аврен - Велин Жеков, принуждава члена на комисията Мелек Таир да допише текст в графата "забележки" - "Липсва пълномощно на представляващия", твърдят от НДСВ.

От общинската организация на НДСВ с председател Галина Янева, представляваща коалиция „За нашето бъдеще”, недоумяват откъде кандидатът на ГЕРБ е информиран за състоянието на подадените в ОИК документи и за липсата на някои от тях.  

Казусът не е решен и до момента - три седмици преди датата на насрочените избори, а Централната избирателна комисия не е излязла с решение, което е нарушение на задължението й по закон да се произнесе в срок от 24 часа.

Два пъти е заседавала Централната избирателна комисия и двата пъти жалбата на кандидата на управляващата партия ГЕРБ е била отхвърлена, но решението не се оповестява, твърдят царските хора. Това нарушение на изборните правила според тях нагнетява напрежението в Община Аврен.   

Над 400 жители от общината са се включили в подписка срещу машинациите на ОИК и „служебното” отстраняване на коалицията от изборната надпревара. Втори ден авренци се събират пред общината на мирен протест. Той ще продължи и утре. Активистите на коалицията са категорични, че няма да позволят на общинската администрация да работи, докато ЦИК не се произнесе по казуса с обжалването на регистрацията на кандидатите на коалиция „За нашето бъдеще” за местните избори.   

Районната прокуратура също е сезирана за извършеното документно престъпление в ОИК.   
 
„Без документи, за които се твърди, че „липсват”, коалицията не би била регистрирана”, категоричен е Яни Янев – бивш зам. председател на Комисията по правни въпроси при 40 НС.   

„С подобни похвати, характерни за героите на Алеко, не може да се отстраняват   сериозните кандидати.  Желанието за предварителна служебна победа не говори за нищо друго, освен за страх“, заявяват от НДСВ.