Забъркахте ли лютеницата? (+)

Архив Варна

02-10-2011, 21:17

Снимка:

ДЕНИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Лютеницата е върхът в изкуството на приготвяне на зимнина. Висш пилотаж в консервирането. Еманация на есенната кулинария.

Лютеницата е върхът в изкуството на приготвяне на зимнина.

Висш пилотаж в консервирането. Еманация на есенната кулинария. Вярвам, че няма да спорите с мен (ако имате такова намерение, ще трябва да ме оборите – при това с рецепти и дегустация).

Колко буркана лютеница затворихте? Как приготвяте ароматната яркооранжева смес? Лютива ли е вашата лютеница? Или я предпочитате със сирене?

Като наследник на известния в Поповския край Добраджиев род, чиито корени на родословно дърво тръгват преди 330 години, ви предлагам една стара рецепта за лютеница от моя край.

Втората ми се струва по-модерна, но и тя е доста стара :-)

Поповска лютеница

Продукти:
4 кг червен пипер
4 кг зелен пипер
4 кг патладжан
4 кг домати
2 глави чесън
1 пакетче млян черен пипер

Двата вида пипер и патладжанът се пекат и смилат по отделно (за смилането майка ми използва месомелачка, но доматите се минават  през сокоизтисквачка).
Поставяте доматите в съда,  в който ще приготвяте лютеницата, варите до сгъстяване (точният момент, според рецептата, е получаването на т.нар. „пътечка” тоест, след прекарването на лъжицата през сместа да остане следа).

Прибавяте изпечения зелен пипер като бъркате постоянно, след 10-15 минути се добавя червеният пипер. Продължавате да бъркате и след още 10-15 минути - и патладжанът.

Време е за пресования чесън, смления черен пипер и половин литър олио.

Добавете захар и сол на вкус.

Сгъстява се на тих огън до получаване на „пътечка”, като се бърка постоянно.
Пълните готовата лютеница в бурканчета и стерилизирате 15 минути.

А сега един по-модерен вариант на лютеницата, казва се:

Лютеница-пастет със сирене

Продукти:
5 кг червен печен пипер
1/2 кг овче сирене
1 глава лук
1 кг. домати
1/2 чаена чаша олио

Първо запържвате лука и доматите в тенджера.

Смилате пипера и сиренето заедно, майка ми използва месомелачка.

В тавата, в която ще приготвите лютеницата, слагате млените заедно пипер и сирене и добавяте изпържения лук и домати. Без да слагате на огън, разбърквате добре.

Пълните в бурканчета, запечатвате и стерилизирате 15 минути.

Айде сега да видим и вашите рецепти!

Весела Ангелова: То малко апетитка, ама карай. Значи, продукти:

5 кг домати, най-добре от сорт Рома - онези дългите, консервните.
4 кг червен пипер (за софиянците имам предвид чушки)
Люти чушлета на вкус
2 глави чесън
1 връзка магданоз
300 гр олио
200 гр ябълков оцет
1/2 ч.ч. захар
сол на вкус
----------------------
Доматите се смилат през машинка така, че да се отделят люспите и семето, след което се сгъстяват на пюре. Пиперът се почиства, изпича, обелва се и се смила. Смесва се с доматите на котлона при непрекъснато бъркане. Сместа се джъзва със сгорещено олио, добавят се оцетът, счуканият чесън, захарта, нарязаният магданоз и солта. Докато всичко това се бърка, се пускат лютите чушлета до получаване на желаната лютивина, след което се вадят. За екстремистите вариантът е във всяко бурканче да се сложат по чушлета-две и отгоре да се изсипе от апетитката.

Бурканчетата се затварят хубаво и се преваряват половин час.