Искаш да учиш в чужбина? Днес можеш да научиш всичко необходимо!

Мисия Варна

03-10-2011, 13:49

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Днес квалифицирани специалисти са на разположение на бъдещите студенти в чужбина в хотел „Димят” до 20.30 ч

Днес до 20.30 ч в Гранд Хотел Димят се провежда европейското изложение "Отворени врати в чужбина" за кандидат-студентската кампания 2012/2013 година и новостите при кандидатстването навън.

Днес до 20.30 ч в Гранд Хотел Димят се провежда европейското изложение "Отворени врати в чужбина" за кандидат-студентската кампания 2012/2013 година и новостите при кандидатстването навън.

Тази година вместо срещи с университети, организаторите на изложението за висше образование в чужбина, са наблегнали на практическите семинари - за езика, специалностите, избор на страната,  семинар за родителите – какво да очакват, практически за учители – как се пише препоръка, за подготовката на документи и т.н.

Това съобщи днес Благовеста Евтимова, старши консултант висше образование в консултантска къща „Дарби”, организатори на изложението.

Днес може да научите за тенденциите в промените на цените в европейските университети за следващата година.

По думите на Евтимова, в Англия рязко са скочили таксите от 3000 на 9000 паунда за година.

Добрата новина обаче е, че Великобритания запазва възможността за нисколихвени студентски кредити, които младите хора могат да изплатят сами, след като завършат и така да не са в допълнителна тежест на родителите си.

От друга страна пък в таксите на шотландските университети няма промяна и напливът към тях е огромен, което довежда и до по-голяма конкуренция. Въпреки очаквания отлив от английските университети, такава тенденция не се усеща сериозно, но има голямо очакване за качеството на образованието, заради високата му цена, подчерта Благовеста Евтимова.

Сроковете за кандидатстване във Великобритания са до 15 октомври за Оксфорд и Кеймбридж, както и за специалностите медицина и стоматология. До средата на януари приключват записванията във всички британски висши учебни заведения, обясни още Евтимова.

Между 500 и 800 евро на семестър е средната такса в белгийските и френските институти.

В Австрия традиционно висшето образование е с нулева такса за бакалавърската степен. Проблемът там е, че са много малко специалностите изцяло на английски език. Обикновено са на немски или със смесена програма между двата езика.
При магистърското обучение има повече специалности изцяло на английски език.

Кандидатстването там е в периода юли – август след 12 клас, обясни още Благовеста Евтимова.

В Германия сроковете за кандидатстване са до 15 юли. Там обаче са безкомпромисни и дори най-малката грешка в попълването на документите може да ви коства кандидатстването, затова е по-добре там да се ползват консултантски услуги, подчерта Евтимова.

Във Франция пък кандидатстването в голяма част от университетите става през нововъведената централизирана система, но може да стане объркване, тъй като не всички ВУЗ-ове са включени в нея.

Холандия е втората страна в Европа след Великобритания, където има най-много специалности бакалавър на английски език – цели 1500, което я прави много търсена от българите. В страната всеки десети студент е чужденец, а България е на 8-мо място по брой чуждестранни студенти.

Това обясни Кристина Семковска, консултант висше образование в Холандия и Дания.

Най-търсените специалности там са компютърните науки, комуникации, бизнес, икономика и мениджмънт, сподели тя.

Освен, че таксите са ниски – около 1700 евро на година, качеството на предлаганото образование е високо.  Все пак, тези, които имат желание да кандидатстват там, трябва да имат предвид, че в Холандия няма бакалавърски стипендии, а и заради редица причини, специално за българските и румънските студенти е трудно да си намерят работа там.

В Дания и Швеция няма студентски такси, но пък и няма голямо разнообразие на специалностите на английски език, обясни Семкова, а стандартът на живот е висок.
Русия вече е решила да инвестира в чуждестранни студенти и дава до 75 % стипендия, но страната вече не е сред традиционно търсените, тъй като руският вече не е сред езиците, които говорят повечето млади хора в България. Таксите там са между 700 и 3500 евро.

Русия и Украйна предлагат два варианта за изучаване на медицина, подходящи за чуждестранни студенти. Едната опция е образование изцяло на англисйки. Другата – първата година да е подготвителна и да учиш само руски език, а от втората да започнеш директно медицинското си образование на разбираемия вече за теб местен език.

Франция и Германия са традиционно търсени за образование. Трябва да се знае, че има много възможности за комбинации в няколко страни. Ние сме хората, които ще помогнат на младите хора, да намерят пътя за себе си, ще се въобразим с финансовите възможности на всяко семейство”, каза Бистра Илиева, управител на фирмата-организатор на борсата.

По думите й, днес ще бъдат проведени лични интервюта с практическа насоченост с всички, които посетят изложението.

Във Великобритания университетите предлагат образование срещу такси от 9000 до 15 000 паунда на година, а частните – от 9 до 25 хиляди. Консултантите могат да предложат на всеки индивидуална програма, според финансовите му възможности и желания, подчерта г-жа Илиева.

Тя даде за пример Кипър, където годишната такса е 9000 евро, но всеки български студент получава по 35 % отстъпка под  формата на стипендия. Отделно отличниците получават до 100 % стипендия.

Кипърското правителство пък дава до 4000 евро финансиране, за останалите разходи.

Ако пък желае след втората, или след третата година, студентът може да се прехвърли във великобритански университет, или колеж, където да завърши  с диплома от страната. Възможности за подобни комбинации има много.

Разбира се, най-качествено е образованието в частните колежи и университети. Те обаче са скъпи и са подходящи за специалности, като изкуства, бизнес и практически науки, защото са в тесни връзки с бизнеса и реализацията е по-лесна.

Г-жа Илиева подчерта, че безплатно образование няма. Животът навсякъде е скъп – в Англия между 7 и 9 хиляди паунда на година, а в Европа около 10 хиляди евро. Затова трябва образованието да не се избира стихийно, а поетапно, посъветва Илиева.

По думите й, въпреки че много български дипломи са признати в Европа, доста често великобританските работодатели търсят  родното си образование.

Има и различия в образователните системи. Например студентите по медицина в България учат предимно теория, а в цяла Европа, се набляга и на практиката. 50 на 50 трябва да бъдат академичните оценки и практическите.

Днес до 20.30 часа имате възможност безплатно да зададете въпросите си и да получите отговора на специалистите.