Фалшива синя зона взриви Варна предизборно

Мисия Варна

04-10-2011, 09:24

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Лъжат варненци, че трябва да плащат за паркиране в центъра.

Лоша шега си направи някой с хиляди варненци, които вчера след обед по една или друга причина паркираха колите си в центъра на града.

Още преди да успеят да изключат  двигателя и до автомобила им се приближаваше девойка, която обясняваше: Това вече е Синя зона, ето ви информация.

От синкавата брошурка става ясно, че от 24 септември 2011 г. е въведен платен режим на паркиране в централната част на града. След гратисен период от един месец таксуването ще започне тъкмо след изборите – на 24 октомври. Именно това съвпадение, както и доста нескопосаният вид на двата сайта уж обясняващи как действа Синята зона (www.mobipark.bg и www.parkingiigaraji.bg) станаха повод за съмнение, че „нововъведението“ е предизборна партенка.

На  нито една от описаните в листовката и на сайта улици няма маркировка и знаци за въвеждане на зоната, тя не е оповестена (на такова събитие щяха да са посветени поне 5-6 пресконференции на кмета Кирил Йорданов) и няма решение на Общинския съвет с дата за въвеждането й.

Дебатът за това кога, как, къде и на каква цена да е Синята зона във Варна върви от поне 5 години във Варна. През 2009-а уж бяха обособени 200 места и дори монтирани апарати за таксуване, които така и никога не заработиха след като в съда беше оспорена наказателната такса за поставяне на скоба. През януари тази година английска фирма представи пред общинските съветници проекта си за синя зона във Варна, който трябваше да струва между 57 000 до 91 000 евро. Консултантите с опит в други български градове, заявиха тогава, че са готови да инвестират собствени средства във Варна, а вложението ще се погаси с приходите от синята зона.  Очакваните годишни приходи по предварителни данни могат да бъдат около 3 млн. лева.  Съветниците възложиха тогава разговорите с фирмата на общинската администрация. От дебатите стана ясно, че Синята зона може да бъде факт и като публично-частно партньорство или пък при отдаването й на концесия.

По-късно през април стана ясно, че „Синята зона" във Варна може да обхване около 24 000 паркоместа. Тогава бе гласувана проектонаредба за организация на движението в общината. Нормативният акт предвижда общо 6997 паркоместа в зона „Център" и 9540 - в зона „Широк център". В останалата част на града биха могли да бъдат обособени още 6954 места за кратковременно паркиране.

През септември дебатите по проектонаредбата продължиха с решение да се плаща по левче за паркиране във варненските сини зони, когато те най-сетне станат факт в центъра на града. Но до гласуване в пленарна зала не се стигна по време на септемврийските сесии.

"През тази и следващата година сини зони на територията на Варна няма да бъдат обособявани". Това обяви през август 2010 г. кметът на Варна Кирил Йорданов. Той допълни, че в момента тече подготовката на конкурс за възлагане на обществена поръчка за експлоатация на зоните за временно паркиране в централната градската част, но в общинския бюджет трудно щели да бъдат намерени около 1,5 млн. лева, необходими за тази цел. Градоначалникът определи липсата на места за временно паркиране във Варна като щастие за варненци, като дори се пошегува, че зоните „чакат да посинеят”.

Сините листовки предизвикаха гнева на хиляди варненци. Форуми и социални мрежи се изпълниха тази нощ с възмутени изказвания. На псочените в листовката телефони за информация се включва телефонен секретар или просто никой не вдига. Двата сайта предлагат само информацията от листовката, а при отваряне на всяка от другите страници, в това число и тази за контакти, те услужливо препращат един към друг.

Кой измисли тази лоша шега с варненци, кой е регистрирал сайтовете, кой има интерес от паниката и гнева на варненци – очаквайте продължение.

Отговорът на Общината: Нямаме нищо общо с листовките за платено паркиране