Фалшива тревога за преврат в училище 'Бозвели'

Мисия Варна

04-10-2011, 13:31

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Спешно събрание, декларация, подписка, заплаха за протест и после щедри обещания.

Атмосферата в СОУ "Неофит Бозвели" в понеделник беше нагорещена до червено.

Преподаватели и синдикални лидери свикаха извънредно общо събрание на колектива. Поводите бяха два - слухът, че ще бъде уволнен директорът и липсата на утвърден списък Образец №1, съдържащ нормативи и брой часове на учителите. Още в първите минути на инфарктното събрание бе приета декларация в подкрепа на Даниела Игнатова, която ръководи школото от 13 години, съдържаща и апел за внасяне на яснота относно мечтания образец. Стартира и подписка.

Вече трета седмица в "Неофит Бозвели" работят без този списък, което напрактика е немислимо. Изтърван е и най-крайният срок за одобряването му - 30 септември. Именно с тази липса се обяснява и един от поводите да се разнесе мълвата за уволнението на Игнатова. Част от учителите смятат, че утвърждаването се бави от инспектората, защото новият директор ще изготви списък по свое усмотрение.

Докато се провеждаше събранието, в кабинета на Игнатова отново имаше проверяващи от инспектората и това допълнително нагнети обстановката. "Не сме против проверките, но не искаме да ни сменят директора. Г-жа Игнатова има пълната ни подкрепа. Способни сме да преминем и към стачни действия, ако това се наложи", коментира за ВарнаУтре.бг г-жа Параскевова.

След края на събранието обаче стана ясно, че преподавателите са получили уверение от проверяващите инспектори, че Игнатова няма да бъде сменена, а списък Образец №1 ще бъде одобрен до дни.

Тревогата за преврати и протести в "Неофит Бозвели" се оказа фалшива. Засега.