17-ият Фестивал „Листопад на спомените“ започва

Мисия Варна

04-10-2011, 20:12

Снимка:

Валентин Георгиев © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От 5-ти до 8-ми октомври в Двореца на културата и спорта пенсионери от цялата страна ще изпълнят автентичен фолклор, ще демонстрират български обичаи и ще пеят шлагери и стари градски песни по време на 17-ия фестивал "Листопад на спомените" 2011 Варна.

Фестивалът за стари градски песни, шлагери и български фолклор в изпълнение на пенсионерски състави се провежда за 17-та година

Автентичен фолклор, школувано пеене, народни обичаи, стари градски песни, хорове за патриотични и планински песни, рецитатори, изпълнители на авторски стихотворения, солови изпълнения и дуети. Това е пъстрата палитра от жанрове, които ще си дадат среща в есенна Варна и за пореден път ще докажат, че са необходими не само за себе си, а и за миналото, което остават с изпълненията си.

Освен за голямата награда „Златен лист“, участниците от цяла България ще се съревновават за пет сребърни листа и осем бронзови листа. Всеки, излязъл на сцената, ще получи грамота. Своя награда – купа, ще връчи и домакинът – Дворецът на културата и спорта.

И тази година председател на журито ще бъде Михаил Букурещлиев. Сред членовете са още диригентът Атанас Илиев, народната певица Калинка Згурова, естрадната звезда Мими Николова, актьорът Данаил Мишев.

Специална покана е отправена към естрадната певица и актриса Стефка Берова, оставила трайна следа и в ДТ “Стоян Бъчваров”, където стартира актьорската й кариера.

”Съхраняваме българските традиции като песни, хора, костюми, обреди, предаването им на следващите поколения”, сподели председателят на Фондация “Листопад на спомените” и главен организатор – Таня Николова.

Откриването на 17-ия фестивал ще бъде на 5-ти октомври (сряда) от 17 часа в зала "Конгресна".

По традиция водещи на фестивалния маратон ще бъдат Дора Корабова и Кирил Аспарухов. На 5,6 и 7 октомври фестивалните изяви ще бъдат от 10,14 и 17 часа, а на 8 октомври сутринта от 10 часа е надпреварата с най-добрите състави за големият златен лист, а от 17 часа – Гала концертът.

За първи път всички концертни прояви ще бъдат при вход свободен, а за самите изпълнители няма да има такса за участие.

Основен организатор на фестивала са областното и общинско ръководство на „Съюза на пенсионерите 2004". По традиция събитието се провежда под патронажа на кмета на Варна.