Община Ветрино се оказа с двама кмета

Мисия Варна

05-10-2011, 12:23

Снимка:

vetrino.bg

Автор:

Велина Калинова

Всичко от Автора

Днес административeн съд ще реши дали администрацията ще остане битпазар

След безрезултатно заседание на общински съвет във Ветрино и прибързана заповед на областния управител, на практика общината си има двама кмета.

Дали аминистрацята ще продължи да бъде битпазар, а юристите ще се чудят на кого всъщност да дадат да подписва документите по проекти и обществени поръчки, ще стане ясно днес след заседанието на Административен съд.

Сагата започва на 16 септември, когато Георги Андреев подписва заповед до полагането на клетва от новия кмет, вр.и.д. да бъде зам.-кметът Донка Монева. В края на септември обаче общинските съвeтници му играят сечено и не му приемат предложението. Това е обжалвано и е насрочена нова сесия на 11 октомври за преразглеждане.

Въпреки, че законоустановеният срок за произнасяне на ОбС не е минал, Областният управител избързва и със своя заповед назначава за вр.и.д. секретарката Мария Иванова. Според юриста на общината адвокат Ганка Йост във въпросната заповед не е посочена дата от която Иванова да встъпи в длъжност, нито  допуснато предварителното й изпълнение. Въпреки, че в закона се посочва, че за вр.и.д. се избира един от заместниците, а в случая той е само един – Монева,  г-жа Иванова  e започнала вече да изпълнява вменените й задължения, включително и да подписва документи. Не я е спряло явно и обжалването пред Административен съд.

„Считаме, че заповедта е незаконосъобразна. Областният управител e избързал. Възможно е и да бъдат обжалвани подписаните обществени поръчки. За кметствата също няма назначени вр.и.д. кмет и може да се окаже, че актовете, които в момента се подписват са нелегитимни. Изтича ни и договора за доставка на горива, а не знам кой всъщност сега е кметът на общината, за да му дам да подпише документите”, коментира пред медиите адвокат Йост.

Основните притеснения по темата „Кой води сега бащината дружина” са освен с политически и с финансов  привкус. Георги Андреев, които отново се кандидатира за кмет изказа опасенията си, че всяка една грешка по текущите проекти или забавяне, независимо дали ще бъде умишлено или не, ще доведе до сериозни последици за общината.