13-а школа за възобновяеми енергийни източници в ТУ - Варна

Мисия Варна

05-10-2011, 14:56

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На 11 и 12 октомври, в Технически университет – Варна за тринадесети пореден път, ще се проведе традиционната международна лятна школа Импулс Варна ВЕИ ‘2011 под патронажа на ректора на Технически университет - Варна доц. д-р Овид Фархи.

Целта на лятната школа е да се следят новостите в областта на възобновяемите енергийни източници. Всички трябва да са в крак с достигнатото световно ниво.

Обучават се преподаватели, студенти, ученици и всеки, който се интересува от темата.

Мотото на лятната школа е „Енергия на настоящето и бъдещето – възобновяеми енергийни източници”.

Учениците от варненските училища участват, защото младите хора трябва да бъдат подготвени и запознати от ранна възраст с проблемите на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност.

През първия ден лектори от Германия и Дания ще изнесат лекции, свързани с развитието на електромобилостроенето, използването на слънчевата и ветрова енергия и новите концепции в развитието на възобновяемите енергийни източници.

Солармобили, интегрирани в мрежа; Стимули за световно разпространение на електромобили; Системно изграждане на квалифицирани професионални кадри в електромобилостроенето; ВЕИ – възможности за производство на вакуумирани хранителни продукти; Нова концепция за ВЕИ; Правилният избор на фотоволтаична система; Енергия на живота; „BETA-ROTOR”, безшумен ветрогенератор с малка мощност – това са само част от темите на лекциите.

През втория ден ще бъде изнесена обзорна лекция за състоянието на ветроенергетиката в България, ще се обсъжда нов алгоритъм за оценка на енергийната ефективност на сгради, а от 11.00ч. ще бъде даден стартът на конкурс за сглобяване на PV модели (с фотоволтаично захранване, солармобили) с участие на студенти от Технически университет – Варна и ученици от Икономическата гимназия „Иван Богоров”.

От предложения „слънчев” кит (сбор от елементи за сглобяване) са възможни 6 варианта.

Участниците трябва бързо да проявят съобразителност и преди да започнат сглобяването трябва „мислено” да си го представят.

Ще се състезават 5 отбора от по 2 участника.

Не само бързината на сглобяване ще бъде решаваща за спечелване на специалната награда. На открито след това моделите трябва да „оживеят” и да се задвижат - нужно е слънце. 

Организатори на лятната школа са Европейска асоциация по слънчева енергия и ВЕИ „Евросолар”, Общоуниверситетска лаборатория по нови енергийни източници при Технически университет – Варна, Асоциация на производителите на екологична енергия (АПЕЕ – Варна), Институт по екологична политика и иновации (ИЕПИ – Варна).

Лятната школа води началотото си от 1998 г. - една година след откриването на Европейски университетски център „Енергия, Природа, Балкан” в Технически университет – Варна, който впоследствие прераства в Общоуниверситетска лаборатория по нови енергийни източници (ОУЛ „НЕИ”).

Преди две години студенти от Технически университет – Варна и ученици от Икономическата гимназия проведоха лятната школа на германска територия – в соларния център в гр. Витов.

Миналата година пък, по проект, финансиран от община Варна, беше проведено обучение на ученици с лектори - преподаватели от Общоуниверситетска лаборатория по нови енергийни източници.

Откриването е на 11.10.2011 (вторник) от 10 ч. в в конферентната зала на 5-ия етаж в Нов учебен корпус на Технически университет – Варна. Учебните занятия ще се проведат същия ден от  10.15  до 13 ч. и от 14  до 17ч. В сряда школата започва в 9.30 ч и приключва в 13 ч.