Първокурсниците гласуват за президент със студентска книжка

Мисия Варна

05-10-2011, 18:50

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Единственото, което трябва да попълнят преди да пуснат своята бюлетина е декларация, че не са гласували и нямат намерение да гласуват на друго място.

Студентите, които през тази учебна година са първи курс в учебно заведение, което се намира в населено място, в което те нямат постоянна регистрация, ще могат да гласуват само за президент и вицепрезидент.

На 23 октомври всички студенти, които се обучават в друг град, ще могат да упражнят правото си на вот именно там, където учат и то само със студентска книжка, предаде БГНЕС.

Единственото, което трябва да попълнят преди да пуснат своята бюлетина е декларация, че не са гласували и нямат намерение да гласуват на друго място.

Онези от тях, които към 22 юни имат направена адресна регистрация за настоящ адрес в града, в който учат, ще могат да гласуват и за местните избори, ако до 8 октомври подадат заявление, че имат такова желание.

Тъй като няма как първокурсниците с постоянен адрес в друго населено място да имат настоящ адрес в града, в който са студенти към 22 юни, за тях това не важи.

Общо на тези избори ще има 4 вида бюлетини – за общински съветници, за кмет на община, за кмет на кметство, за президент.

Те имат различна ширина и дължина, като най-дълги са тези за общински съветници. Със свое решение от 1 октомври ЦИК е намалила с няколко пункта шрифта и размера на полетата именно за бюлетината за общински съветници. Дори и след тези промени, обаче, в Пловдив, Варна и вероятно в Русе бюлетината за общински съветници ще е по-дълга от метър. В София преди решението от началото на месеца тази бюлетина е била с дължина малко над 1.2 метър, като след намаляването на шрифта и полетата може има вероятност да е под един метър.

ЦИК е съобразила възможното забавяне при гласуване и там, където има повече избиратели. Така, общините имат възможност, в секциите, в които правото си на вот трябва да упражнят между 500 и 1000 души, да има две кабини.