Данъчни развалят сделки на длъжници

Мисия Варна

06-10-2011, 11:08

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Стандарт" на 6 октомври

Бизнесмени с дългове към хазната се опитват да скрият имуществото си от данъчните, като го прехвърлят на роднини и приятели, пише „Стандарт”.

Но данъчните вече развалят чрез съд тези сделки. Търговец на билки се опита да попречи на данъчните от Варна да съберат невнесени данъци в размер на 211 хил. лв. Още при започване на ревизията търговецът побързал да се раздели с четири имота за 574 хил. лв., като ги прехвърлил на свои близки. След връчване на ревизионния акт и отказ на търговеца да плати дълговете си към бюджета публичните изпълнители при НАП-Варна поискали от съда разваляне на сделките. Съдът ги обявил за недействителни на всички инстанции и предстои следващия месец данъчните да обявят имотите на търг, за да си приберат вземанията.

14 са заведените искове в съдилищата само от данъчните във Варна за обявяване на недействителни сделки от фирми, които са се опитали да попречат на събирането на дълговете им към хазната. НАП има право да поиска от съда да обяви за недействителни сделки, сключени с цел държавата да не може да събере вземанията си. НАП може да поиска разваляне на сделки, дори те да са сключени преди приключване на ревизията, ако имуществото е продадено или прехвърлено, след като е връчена заповедта за възлагане на ревизия, с която по-късно са установени задълженията.