Подсказват на корабостроителите как да спазват европейските еко норми

Мисия Варна

06-10-2011, 12:27

Снимка:

АРХИВ © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Гигантите от Азия трудно подлежат на санкции и нелоялната конкуренция си остава

Информационна база в помощ на предприятията, които се занимават с кораборемонт и корабостроене, в аспекта на спазването на изискванията на европейските дикертиви за опазване на околната среда, ще бъде създадена в рамките на проект „Еко иновативни технологии и процеси в корабостроенето и кораборемонта”.

България е една от 12-те страни участнички в проекта, стана ясно на провеждащата се днес и утре във Варна осма научно-приложна конференция с международно участие „Инвестиции в бъдещето”.

„В момента се приключва първото деветмесечие на три годишния проект. Когато се създава една база се решават три въпроса – какви данни да се събират, как се прави и как да се обработват. Сега сме на етап събиране на информация, като са създадени  обширни анкетни карти за параметрите на процесите в корабостроенето и кораборемонта, които са с най-силно въздействие върху околната среда. Тоест изхвърляне на вещества във въздуха и водата. Всички обаче знаят основния проблем -  големите държави като Азия, които държат 86 % от корабостроенето, трудно подлежът на санкции по тези директиви и се получава малко нелоялна конкуренция между европейското корабостроене и азиатското. Тази база данни, която ще бъде създадена, ще внесе яснота какви директиви са влезли в сила, какви предстоят да влязат, какви инвестиции трябва да направят предприятията, за да покрият тези изисквания, съответно кои са спешни и кои могат да бъдат отлагани”, коментира инж. Неделчо Вичев, изпълнителен секретар на териториалната организация на Научно-техническите съюзи.