Николай Недков представи основните принципи на програмата си

Мисия Варна

06-10-2011, 15:28

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Недков ще гарантира лесен достъп на гражданите до всякакъв вид информация – строителни разрешения, общинска собственост, обществени поръчки, имотен  и  кадастрален регистри.

Прозрачност, отговорност, ефективност, професионализъм и диалогичност са нещата, от които има нужда Варна, за да стане отново модерен и проспериращ град.

Това става ясно от програмата на кандидата за кмет на Синята коалиция Николай Недков. Той представи днес основните принципи в нея.

Ще я публикува обаче на сайта си nikolaynedkov.bg в последната седмица на предизборната кампания. "Забавянето е умишлено, тъй като забелязахме как вече започнаха да ни копират", обясни кандидатът Недков.

Николай Недков обеща да осигури пълна публичност и достъп на гражданите до информация за процеса на изготвяне, вземане и изпълнениe на решенията на ОбС, за работата на кмета и районните кметове. Той ще гарантира лесен достъп на гражданите до всякакъв вид информация – строителни разрешения, общинска собственост, обществени поръчки, имотен  и  кадастрален регистри.

Бъдещият син кмет ще отчита публично на всеки 3 месеца действията и резултатите от управлението на кметската администрация пред гражданите, бизнеса, неправителствените организации и гражданските сдружения в съответствие с приетите управленски ангажименти.

Той поема ангажимента да промени организацията на дейностите на общината, като въведа принципите на икономическа ефективност. Ще създам механизъм за точно прилагане на системите за качество и за намаляване на разходите при предоставянето на услуги на гражданите. Ще въведе принципите на равнопоставеност и честна конкуренция при разходване на средствата на данъкоплатците както и модерни, високотехнологични и практични решения при предоставяне на общинските услуги.

Критериите за професионализъм ще са решаващи при назначенията в общинската администрация и дружествата с общинско участие. Край на роднинските назначения в обшината, категоричен е Николай Недков. Той ще въведе принципа на лична отговорност на ресорните заместник-кметове.

Основните приоритети в управлението, които Николай Недков днес очерта са свързани с открито, честно и отговорно управление в постоянно сътрудничество и контрол на гражданското общество. Прозрачна и ефективна администрация, работеща в интерес на варненци и варненския бизнес е другият важен момент, липсата на който спъва бизнеса и тормози гражданите.

Безспорно важна е инфраструктура, която трябва да бъде достойна за водещ европейски град.

Инфраструктура, включваща изграждане на три нови обществени центъра в Галата, Младост и Виница - с присъщата им социална, транспортна, културна и паркова среда, което ще позволи балансирано развитие на центъра и периферията. Тук неизменно място имат грижите за чистотата, зеленината, цветята, спортните площадки, паркингите, синята зона в централна градска част.

Особено място в програмата на Николай Недков е отделено на изграждането на градска система от велоалеи, на приемането на специфични правила за естетизация на градската среда.

Кандидатът за кмет на Синята коалиция е категоричен, че бизнесът и Варна заслужават равен шанс - равнопоставен и пълен достъп до информация за общинската собственост и обществените поръчки. Заслужава ясни правила и условия за честно състезание.

„Основната цел е възвръщане на индустрията в града, защото тя е тази, която осигурява работни места и по-високи заплати”, заяви Недков. Според него пристанището може да бъде преместено и във Варненското езеро да се създаде огромна индустриална зона за обработка на стоки и товари, със складови площи, с интермодален транспортен център. Тази зона трябва да стане широко отворена врата за бизнеса на Изтока към Европа. Това е част от програмата за активно привличане на инвестиции в Община Варна. Тук влизат и мерките за стимулиране на малкия и средния бизнес в областите: туризъм, транспорт, строителство, търговия, услуги, софтуеър, логистика и спедиция, модерна медицина, индустрия на високите технологии. И не на последно място: изработване на общинска програма за стимулиране на инвестициите с цел разкриване на нови работни места и увеличаване на средната работна заплата.

Особен акцент в програмата на кандидат-кмета на Синята коалиция е Намаляване на местните данъци и такси, които в момента са най-високите в страната.

И още:

Финансиране на общинските дейности приоритетно със средства, привлечени от европейските фондове и програми.

Развитие на Варна като туристическа перла на Черно море. Реализация на цялостна рекламна стратегия на града. Изграждане на интегрирана туристическа зона /Траката-Златни пясъци/ за семеен, екологичен, атракционен, спортен и рекреационен туризъм. "Тази зона остана неразвита - без канализация, алеи, транспорт, атракциони и спортни площадки. А в нея е ключът към развитието на семеен туризъм, към прочутото някога, но позабравено българско гостоприемство", обясни Недков. 

Развитие на конгресния, фестивален и медицински туризъм.

Компетентно, отговорно и активно управление на общинските дружества и общинската собственост в услуга на варненци.

Поетапно въвеждане на онлайн административни услуги за фирми и граждани.

Грижа за социално слабите, пенсионерите и хората в неравностойно положение. Равен достъп до социалната и транспортна инфраструктура. Ползване на безплатен градски транспорт от пенсионерите над 65-годишна възраст. Изграждане на приют за бездомните, в сътрудничество с религиозните общности.

Спокойна и сигурна Варна - равенство на гражданите пред закона. Нулева толерантност към нарушителите на реда. "Протестите, на които бяхме свидетели през последните седмици, са следствие на липсата на равнопоставеност на варненци през закона", категоричен е Николай Недков.

Изграждане на отворена, гъвкава и ефективна образователна система чрез диалог и активно взаимодействие с гражданите и бизнеса. Инвестиране на повече средства в образование, наука и спорт. Ще работя по програми за привличане и задържане на академичната младеж в града.

Ще работим за "Варна - европейска столица на културата", но това ознчава най-вече опазване и експониране на уникалното културно-историческо наследство на града ни, категорчен беше Николай Недков. Според него е належащо създаването на варненски фонд за култура, с цел привличане на повече средства. Осъвременяване на културния живот на Варна.