Варна и Добрич внесоха проекти за управление на отпадъците

Мисия Варна

06-10-2011, 17:05

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

До края на 2014 г. ще бъдат изградени първите клетки от депата за неопасни отпадъци, инсталации за компостиране на зелени отпадъци, инсталации за сепариране и центрове за рециклиране

Варна и Добрич са сред шестте региона, които внесоха в Министерство на околната среда и водите проекти за управление на отпадъците.

Бяла (Русе), Варна, Велико Търново, Добрич, Разлог и Стара Загора ще очакват от МОСВ оценка на предложенията си за изграждане на регионални системи.

Финансирането на проектите е на обща стойност близо 200 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда”, съобщиха от министерството.

Предвижда се до края на 2014 г. да се изградят и оборудват първите клетки от депата за неопасни отпадъци, инсталации за компостиране на зелени отпадъци, инсталации за сепариране и центрове за рециклиране.

С изпълнение на проектите ще бъдат обхванати над милион и 200 хил. жители от шестте региона.

Регионалните системи с проекти за финансиране по ОП „Околна среда” вече са 19. В сектор „Отпадъци” на оперативната програма има 4 сключени договора – с Ботевград, Видин, София и Бургас, а с община Перник предстои подписване на договора.

Освен новопостъпилите шест, в оценка са проектите на Малко Търново, Габрово, Левски, Луковит, Панагюрище, Плевен, Самоков и Ямбол, уточниха от министерството.