Паметник поиска морският бранш от кандидат-кмета Антон Луков

Мисия Варна

06-10-2011, 19:59

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Представители на морския бранш поискаха от кандидат-кмета и водач на листа от коалиция „ДА  ЗА ВАРНА“ Антон Луков паметник на моряка

Бъдещето на Пристанище Варна и поставянето на Паметник на моряка бяха основните теми на дискусията между кандидат-кмета и водач на листа от коалиция „ДА  ЗА ВАРНА“ Антон Луков и представители на морския бранш.

На срещата в Дома на моряка присъстваха и кандидатите за общински съветници от листата на коалицията кдп Димитър Димитров, Руслан Коларов и Красимир Кръстев.

Изключително съм респектиран, че се срещам с хора, които са доказани в своя бранш, в една силно конкурента среда, заяви Луков. Той посочи, че Община Варна няма особени функции в областта на морския бранш, но е пряко свързана с най-сериозните инфраструктурни обекти, които касаят отрасъла.

Липсата на Общ устройствен план на града, който не можа да стане факт вече 12 години, позволяваше на досегашния кмет Кирил Йорданов да лавира в позициите си за реализирането на проекта за преместване на пристанището, каза Луков. Той посочи още, че не е експерт в областта, но когато компетентните специалисти кажат къде е мястото на пристанището, той е готов да подпомогне процеса. Варна заслужава да изравни конкурентните си шансове спрямо другите морски пристанища, посочи още кандидат-кмета.

На срещата бе обсъден въпроса с остарялата техника, с която работи Пристанище Варна. Товаренето на зърно се извършва с машини от средата на 60-те години на миналия век. Дори в изостаналите африкански пристанища вече има вакуумни съоръжения за зърното, коментираха от бранша.  

Секретарят на Българската морска камара кап. Живко Магдичев повдигна въпроса за поставянето на Паметник на моряка. Той посочи, че от три години идеята не може да бъде реализирана и от Общината не могат да определят място, където да бъде поставен монумента. Заради това не работи и фондацията,  създадената за набиране на средства.

Варна страда от липса на паметници. Дори в Ботевата градинка на практика няма паметник на Ботев, коментира Антон Луков. Той допълни, че в морската столица има достатъчно място и подобен паметник трябва да бъде поставен, още повече, че Варна се гордее с легендарни капитани и моряци.

По време на срещата бе повдигната и темата за заграбеният от БМФ паркинг на улиците „Вардар“ и „Генуа“. Според хората е недопустимо общински път да стане частна собственост, а администрацията и Общинският съвет да допускат това. По казуса в момента текат дела между Общината и Флота. Много стара практика е Общината да губи дела заради слаб юридически отдел. Това обаче не е случайно, коментира в отговор кандидатът-кметът Луков.

Представители на бранша отчетоха и факта, че вторият в листата на коалиция „ДА ЗА ВАРНА“ е техен колега - капитан далечно плаване Димитър Димитров. Той е поставен на най-предна позиция в сравнение с други представители на морските среди, които са кандидати за съветници. Искам да ви уверя, че ще защитавам интересите на бранша и ще отстоявам гражданската си позиция в Общинския съвет, каза кап. Димитров.

Морският бизнес е лъган много пъти с празни и неизпълнени обещания, посочиха хората. Според тях това е поведението на управниците - не само на местно ниво, но и в София. Те заявиха още, че техният представител Свилен Крайчев не е успял да изпълни обещанията си, а сега е в пълна изолация в партията, чрез която участва на изборите.

Листата на коалиция „ДА ЗА ВАРНА“ е съставена предимно от млади хора, които досега не са били общински съветници. Мнението на хората за ОбС е негативно, а това трябва да се промени, каза още кандидат-кметът Антон Луков. Той допълни, че листата на коалиция „ДА ЗА ВАРНА“ е съставена от хора на честта, които държат на думата си.