Всички срещу (кампанията на) Йорданов

Мисия Варна

07-10-2011, 01:21

Снимка:

ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Парламентът обсъжда предизборните срещи на кмета

Няколко политически сили скочиха срещу кампанията на досегашния кмет Кирил Йорданов. Особено скандален според конкурентите е опитът на кандидата на ГЕРБ да се срещне предизборно с лекари в Окръжна болница (сега МБАЛ "Св. Анна").
Преди ден в парламента прозвуча актуално питане на червения депутат Петър Курумбашев: „Уважаеми господин министър, какво ще предприемете за спазването на изборните правила от ръководството на МБАЛ „Св. Анна” АД в рамките на кампанията”, пита Курумбашев. И обяснява, че на 4 октомври в работно време служителите на болницата са поканени да присъстват на среща с Кирил Йорданов. На поканата, от името на ръководството на болницата било изписано, че присъствието на всички е желателно. Отговорът на министърът на здравеопазването Стефан Константинов се очаква днес.
Всъщност скандалът с предизборното посещение на болницата гръмна след като общинският съветник от ДСБ Ивайло Митковски в прав текст попита за това самия Йорданов, дръзнал да агитира в Окръжна. По време на сутрешните рапорти във всички отделения било прочетено съобщение, че кметът Кирил Йорданов идва в болницата, за да обсъди с работещите там отношението на общината по проблема със собствеността на земята, върху която да бъде построен варненският "Пирогов". Присъствието било определено като "желателно". На срещата обаче настроението било съвсем предизборно. Рехавата публика от медицински сестри, санитарки тук-там лекари получила рекламни материали на ГЕРБ и луксозния отчет на кмета. Срещата се провела в учебната аудитория на Окръжна, като по непотвърдена информация, заради нея била  отменена лекция тук.
"Попитах Йорданов дали това е предизборно събрание на ГЕРБ. Нека си наеме зала и да покани всички лекари, но няма място да агитира в болницата. Това се случва за първи път - да идват да ни агитират в работно време. Никой досега не си е позволявал подобно нещо - нито БСП, нито ДПС, нито НДСВ. Посъветвах и шефовете на болницата вместо да карат хората да участват в такива събрания да започнат да плащат по 100 лева на специалистите за дежурствата в Спешния център. Като съветник успях да извоювам 15 хил. лева от общинския бюджет за това, а сега те получиха парите и се ослушват да ги дават на колегите", обясни ситуацията Ивайло Митковски.

„Това е болница е с мажоритарно държавно участие и миноритарно общинско”, коментира  още Петър Курумбашев.  И попита риторично може ли проф.  Анелия Клисарова, която е в листата на БСП и е ректор на Медицинския университет, да го ползва за агитация.
„Даже бих казал, тя трябва много да се страхува и притеснява, ако някой се опитва да използва нейния университет с такава цел, защото веднага би била обвинена, че използва мястото, където работи, за агитация. Разберете, болници, университети, училища – абсолютно забранени места за това”, допълни още народният избраник.