Отлагат вдигането на прага за ДДС

Парите

08-10-2011, 11:21

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Стандарт" на 8 октомври

Вдигането на прага за задължителна регистрация по ДДС най-вероятно няма да стане от началото на следващата година, пише "Стандарт".

Причината е, че все още няма отговор от Брюксел дали се позволява на страната ни да повиши оборота за задължителна регистрация от 50 000 на 100 000 или 150 000 лв. В същото време предстои в съвсем кратки срокове да бъдат публикувани подготвените промени в данъчните закони за 2012 година.

Ако до приемането им в парламента не се получи положителен отговор за вдигането на прага за ДДС, мярката ще остане за гласуване през следващата година. Очаква се от януари 2012 г. да се въведе обратното начисляване на ДДС за строителите. При него ДДС се начислява и внася не от продавача, а от купувача. За това не е необходимо специално разрешение от Брюксел, тъй като строителите са във високо рисковите групи за данъчни злоупотреби. Евентуално мярката ще се приложи и за зърнопроизводителите и сектора на услугите в следващ период, а амбицията на министерството е механизмът да се въведе и за всички останали търговци.