ГЕРБ-ери искат по-ниско ДДС за лекарствата

Парите

09-10-2011, 10:49

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 9 октомври

В ГЕРБ има сериозно лоби данъкът върху добавената стойност (ДДС) на лекарствата да се намали спрямо сегашната 20-процентна универсална ставка, съобщи "Труд" .

Оттам обясниха, че се обсъждали промени в Закона за ДДС, които евентуално да се внесат при определянето на бюджетната рамка на страната за догодина. Проблемът е, че екипът на финансист №1 Симеон Дянков е категорично против да се пипат данъци.

“Няма такъв правителствен проект”, бе коментарът на председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) “Намаляването на ДДС в дадена сфера не е начинът за решаване на проблемите, каза още Стоянова и допълни: - Става дума за слух.” В здравното министерство също не знаеха за подобни намерения.

Шефката на бюджетната комисия напомни, че за намаляването на ДДС върху медикаментите се бори СДС. “Затова д-р Ваньо Шарков (б. р., депутат от “Синята коалиция”) по два пъти в годината внася законопроект, предлагащ понижението”, добави Стоянова.

На последното заседание на здравната комисия преди идващите президентски и местни избори депутатите пак отхвърлиха искания от “Синята коалиция” 9-процентов ДДС върху лекарствата, учебниците и учебните помагала. Мотивите на вносителя д-р Ваньо Шарков бяха, че директива на ЕС дава правото на всяка държава членка да прилага една или две намалени ставки за доставка на стоки или услуги. Синият депутат напомни, че и в момента в България всъщност няма единна ставка, тъй като за някои туристически услуги тя е 9 на сто.

Неотдавна експерти изчислиха, че ако ДДС изобщо отпадне, крайните цени на медикаментите ще се понижат с 9%.  На заседанието, на което здравната комисия попари надеждите на сините за по-нисък ДДС, беше отхвърлено и предложението на социалистите потребителската такса при джипи и зъболекар за пенсионерите да се намали на 1% от минималната пенсия, т. е. да е 1,36 лв. В момента тя е равна на 1% от минималната работна заплата, или 2,70 лева.