Инфлацията се занули. Зацикли промишлеността

Парите

13-10-2011, 11:25

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 13 октомври

Средното ниво на цените на стоките и услугите у нас през септември не се е променило спрямо август и месечната инфлация е 0 процента, обяви Националният статистически институт (НСИ) в сряда, цитиран от "Труд".

От  началото на годината индексът на потребителските цени в България е нараснал с 1,5%. На годишна база (спрямо септември м. г.) натрупаната инфлация е 3,3 на сто.

През септември 2011 г. спрямо предходния месец хранителните стоки и безалкохолните напитки са поскъпнали минимално с 0,1%. Ръстът на алкохола и цигарите е с 0,2%. Най-голямо увеличение на месечна база НСИ е отчел в секторите здравеопазване (1,2%) и образование (2,3%). В здравеопазването ръстът се дължи основно на поскъпването с 8,1% на прегледите при лекар и на стоматологичните дейности, които през септември са стрували с 4,9% повече.

Намаление обаче е отчетено при цените на облеклото и обувките. Поевтинели са и културните събития, както и посещенията в ресторант или кафене.

Според данни на Евростат българската промишленост спада с 2,1% през август спрямо юли и се нарежда на трето място по спад в целия Евросъюз.

Сред страните членки на ЕС на месечна база индустриалната продукция се е повишила в 12 държави, а е намаляла в десет. Останалите държави още не са представили данните си в Евростат. Най-голям месечен ръст през август е отчетен в Португалия (8,2 процента), Ирландия (4,4 на сто) и Италия (4,3 на сто).

Най-голям спад е регистриран в Дания (-3,0 на сто), Швеция (-2.7%) и България (-2.1%).