Яка глоба за джипито, ако не прегледа дете

Животът

18-10-2011, 11:10

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 18 октомври

„Монитор” предупреждава за глобите, които предвижда законопроектът за детето и семейството, който се работи в момента.

Ако джипи откаже да направи профилактичен преглед на дете или да го ваксинира, ще бъде глобен от 500 до 5000 лв. До края на месеца проектът ще е окончателно готов и след това ще бъде предложен на широко обществено обсъждане. Целта е да се опазят правата на детето. Грижата на всички институции към него още от раждането му са разписани в новия законопроект. Предвидени са например до 5000 лева санкции за акушер, който в родилния дом агитира семейството да изостави увреденото си бебе. В случай че доктор откаже на бременната да є направи генетично изследване, ще плати до 2000 лв.

Според предложените промени вече ще е забранено изоставените бебета до 3 години да бъдат приютявани в социалните домове, а ще се дават незабавно в приемни семейства или при роднини. Ако до 3 г. не съберат парите, ще се издължават с общественополезен труд. Законът предвижда отпускането на помощи за семействата, но само под условия, коментира зам.-министърката.

Търговец, продал на непълнолетен цигари или алкохол, рискува да плати до 4000 лева глоба, а при повторно нарушение магазинът може да бъде затворен. Родителите пък, които системно оставят без надзор деца под 8 г., ще бъдат глобени до 5000 лв.

Всеки българин, видял или научил за насилие над дете, но не съобщил на социалните, също ще бъде одрусан с финансови санкции, ако Наказателният кодекс не предвижда по-сериозно наказание.

Новият закон за детето предвижда наказания и за журналистите. Ако представител на гилдията публикува данни, снимка или материали за дете под 18 г., ще се бръкне от 1500 до 2500 лв.