Костадин Костадинов спасява наводнени семейства

Мисия Варна

18-10-2011, 15:59

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Уж пороят беше проблемът, но той извади на светло и куп други градски драми - лошо асфалтираните улици, кабелите, които отдавна трябваше да са под земята, масово остарелите дървета, които трябва да се подменят...", обясни Костадин Костадинов

"Бог далеко, цар високо". Ей такава беше днес орисията на Калина и Димитър от варненската улица "Езеро" 16 Б.

Двамата цяла нощ спасяват едноетажната си къщичка от талазите кална вода, които извират към двора им от канавка на "тротоара". Обадили се на телефон 112 и от там им обяснили, че отводняват само ако водата е в къщата и е над 40 см. 

"В къщата сега няма вода, защото сме запушили с дървен чеп сифона, от който извира. Уплътнили сме вратите и непрекъснато изхвърляме водата, която приижда от двора", обяснява Калина на кандидата за кмет на коалиция "Варна утре" Костадин Костадинов. Той обиколи днес критичните точки на града, пострадал тежко от 48-часовия порой. Така се натъкнал на младото семейство, което само се бори със стихията.

"Ситуацията е като в Параграф 22. Близката на Кирил Йорданов фирма Инжстройинженеринг е предала кръговото кръстовище под Топливо без да направи таза канавка като хората. За нея не отговаря и общината, защото не е вписана в отводнителните съоръжения. ВиК пък обясняват, че строителната фирма все още не им е предала документацията на обекта и те не знаят дали това е част от мръсната канализация, тоест - техен ангажимент, или не. А това е един от малкото законни имота с нотариален акт в "Максуда", коментира Костадин Костадинов.

Паднали дървета, затлачени канали, шахти, пълни с листа, закъсали автомобили и рейсове - това видя екипът на "Варна утре" по улиците на града. Улица "Девня" продължбава да се наводнява въпреки милионите, хвърлени за ремонт и отводняване тук. Предизборно закърпените дупки зейнаха отново, а падналите дървета завлякаха стотици метри незаконни въздушни кабели.

"Уж пороят беше проблемът, но той извади на светло и куп други градски драми - лошо асфалтираните улици, кабелите, които отдавна трябваше да са под земята, масово остарелите дървета, които трябва да се подменят...", обясни Костадин Костадинов в отговор на тези, които са склонни да оправдават настоящата общинска администрация за бедственото положение в града, обвинявайки само лошото време за него.

Костадинов обиколи и улица "Македония", по която тази заран сте е стичала и истинска река от чакъл. Той идва от строеж с лошо обезопасени ровове. "Пак слаб контрол. Прокарвали са вода, ток, копали са през улицата и вместо веднага да асфалтират, го държат с чакъл с месеци", коментира кандидатът за кмет Костадин Костадинов. Той промени днес предизборната си програма, за да се върне в дома на Калина и Димитър и да се увери, че отводняването е приключило и семейството вече не се придвижва из дома си по дървени палети.

Оказа се обаче, че сагата няма шанс да приключи скоро: "Клина е получила обаждане от зам.-шефката на ВиК, която е обяснила, че те не разполагат с техника да изпомпят водата, но могат "да продухат" шахтата, в която да се изтече канавката. Драмата обаче е, че такава шахта няма. Общината още не е влязла във владение на кръговото и прилежащите му системи и нехае за съдбата на живеещите там. В общинската "Гражданска защита" продължават да не им обръщат внимание. Явно там вече е настъпило междуцарствие и всеки чиновник се чуди ще запази ли поста си, а не как да си свърши работата", обясни Костадинов.