Меглена Кунева "По пътя на промяната"*

Мисия Варна

18-10-2011, 19:06

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Реч на гражданския кандидат за президент Меглена Кунева
на закриването на кампанията в град Варна

Когато на 6 юни обявих кандидатурата си за президент, вярвах, че България заслужава да бъде управлявана по-добре, по-човешки и по-европейски.

„По пътя на промяната“ – така нарекохме нашата национална обиколка. „По пътя на промяната“ ще бъдат и следващите 5 години на България, ако получа подкрепата ви на 23 октомври.

Днес се изправям пред този висок и симпатичен форум, за да уверя вас и цялата нация, че ние с г-н Христов сме готови да се борим за промяна, готови сме за победа!

За няколко месеца се наслушах на разговори между моите опоненти кой и за какво бил виновен

през последните мандати. Кой не бил свършил работа и кой сега му я довършвал.

Преди всички избори Борисов си избира по една гръмка фраза, с която да плаши хората. На предните избори обеща еднопартийно правителство, а влезе в безпринципна коалиция с „Атака“.

Имате ли съмнения кого ще подкрепи „Атака“ на втори тур?

Сега Борисов се опитва да сплаши българските избиратели, че ако ГЕРБ не вземе цялата власт, ще предизвика предсрочни избори. Единственият, който може да предизвика предсрочни избори, е самият Борисов. ГЕРБ ни вкара в политическа шизофрения – по телевизията гледаме позитивните новини и рязане на ленти, а в истинския живот виждаме безработица и безперспективност.

А когато президентът Първанов назначава посланици от ДС, и аз като Юлиан Вергов от „Мисия Лондон“, започвам да броя 99, 98, 97...

ГЕРБ и БСП са двете страни от една и съща монета. Но от такава изхабена валута България няма нужда.

Днес има две Българии. Тази на всички нас, които чакаме ползите от еврочленството, и тази на „Бай Ганьо влиза в Шенген“ и  „Бай Ганьо усвоява еврофондове“.

Има България на Краси Тодоров от Аврен и на Найден Зеленогорски от Плевен, и България на изправените срещу мен миналата събота 71 милиона лева! Спомнете си дебатите по телевизията.

Дори фактът, че част от тях се проведе в студиото и по схемата на развлекателно шоу не направи този спектакъл нито забавен, нито убедителен. Единственият целен резултат от страна на моите опоненти на дебата беше да се обезсмисли президентската институция, за да бъдат разубедени хората да гласуват. Дали президентът има власт?

Президентът има достатъчно власт, за да не допусне следващият главен прокурор да бъде от семейния кръг на Цветан Цветанов, да не допусне бюджет, в който парите за подслушване да са повече от парите за образование. Достатъчно власт, ако му стиска да налага вето на абсурдните закони на ГЕРБ.

Президентът има достатъчно власт, само когато е излъчен от хората. Ако е от партия, той има толкова власт, колкото му отпуснат партийните лидери или централи. Досега никой български президент не е успял да използва целия ресурс на общественото мнение.

Непрекъснато слушаме, че в България няма гражданско общество. Припомнете си какво направиха скулпторът Минеков и журналистът Сашо Диков. Време е да спре сплашването на журналисти с бомби и SMS-и. Няма да допусна да се върнем в годините, когато за да разберем какво става в България, тайно слушахме „Свободна Европа“, „Дойче Веле“ и „Гласът на Америка“. Няма да допусна монополизиране на медийния пазар от една медийна групировка.

Президентът не може да мълчи и да остави управляващите да демагогстват и да обясняват как имат план за кризата. Ще искам отчет на правителството за антикризисната му програма. Уж имаше план от 70 точки.

Като президент ще наложа вето на всички закони, които въвеждат излишни регулаторни режими и въвеждат данъци за бизнеса. Президентът трябва да е гарант за стабилност, за да се върнат инвеститорите.

Икономиката и правилата са единствените, които могат да върнат в България онези млади хора, които предпочетоха да гласуват с краката си и напуснаха страната зради липсата на перспектива. Ще поведа битка с монополите. Сега премиерът ги бие само на карти.

Социален президент не значи нищо. 10 г. имахме президент, който твърдеше, че е социален. От 2 г. имаме уж социален премиер. От това хората единствено обедняха.

По време на нашата обиколка видях как фабрика с 300 работни места се мести от Бургас във Виетнам, а кафене в Мадан има над 250 проверки за 1 година заради отказана подкрепа за ГЕРБ.

Защо все още нямаме бюджет за 2012 г.? Защото управляващите искат с него да накажат общините, които не са гласували за ГЕРБ.

И какво да кажем за държава, в която за да произвеждаш бира, трябва да знаеш номера на премиера и на президента.

Г-н Плевнелиев още не е станал президент, а вече е в матрицата на г-н Първанов – пред руските медии обещава едно, пред българските – друго. Накрая сигурно ще се окаже, че ще направи онова, което говори пред Русия.

Ще кажа НЕ на енергийното крепостничество на България, НЕ на концесии на шистовия газ на тъмно, НЕ на АЕЦ Белене при тези условия. Стига с безразборно харчене на държавни пари, без значение за АЕЦ Белене или друг проект, дали е 6 млрд, 6 млн. или 6 хил. Преди някой да си позволи да решава за такива проекти, трябват отговори на 3 въпроса: 1. Безопасно ли е; 2. Колко точно струва; 3. Защитен ли е националният интерес.

Опонентите ми постоянно спекулират с теми като национална сигурност и численост на армията.

Да кажеш днес, че една многобройна армия е по-добра от една високотехнологична армия, е все едно да кажеш, че сметалото е по-добро от смартфона, защото тежи повече. Мерните единици, с които днес трябва да мерим могъществото на Българската армия, не са килограми, а килобайтове в секунди, не са километри, а пиксели. Пред армията и пред нацията президентът стои прав.

Защо президентът Първанов мълча, когато през 2010 г. бюджетът на армията беше орязан с 560 млн. лв.? Защо не върна Закона за отбраната, когато беше отменена цялата глава за социална политика? Не чух позицията му и за промяната на статута на Военно-морското училище във Варна.

Няма да назнача нито един посланик с агентурно минало. Ще повторя отново моята теза за двете Българии – вадим агентите от ДС от външно министерство, но ги оставяме в МВР.

Президентът не слага просто печат върху предложените от МС назначения, а има пълно право на преценка за техните качества. Ще направя всички президентски назначения с публични изслушвания. Сега образът на България е на най-бедната страна в ЕС, раздирана от корупция и организирана престъпност, на страна на алкохолния туризъм и басейните-убийци.

Крайно време е дипломация ни да се бори за българския износ и за връщане на чуждестранните инвестиции в страната.

Ще работя с министъра на външните работи да имаме все повече посланици като Иван Станчов.

Когато избира държавния си глава, българинът ясно си дава сметка, че той трябва детайлно да знае кого представлява и пред кого го представлява. За успеха на подобна мисия се изискват доказан международен опит, експертно образование, владеене на езици и обща култура.

Международният пожар не се гаси с обикновен бабаитлък. Образно казано: можеш да асфалтираш пътя до границата, но оттам насетне светът очаква от теб други, съвсем различни знания и умения.


СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,  
   
С ваша помощ преминах през тежка предизборна борба. Благодаря ви! Ние вече успяхме! Срещу 60 платени агенции на ГЕРБ, ние с г-н Христов имаме нашите над 600 доброволци! Сърдечно благодаря и целия Инициативен комитет и на екипа ни, който сподели, сътвори и пътува с нас в кампанията. Момичета и момчета – страхотни сте! Доказахме, че и в България може да се направи кампания с малки дарения. 280 000 лева, скъпи приятели! 280 000 лева срещу 71 млн. лева субсидии от нашите данъци!

Президентският пост не е партийна квота или място за „кадрово попълване”. А управляващите искат именно това, да попълнят празното квадратче с „правилен” човек. Това е пълното отрицание на идеята за кауза, която тук се нагласява към човека. Обратно, човекът трябва да се припознава с каузата, а не просто да се примири с решението на партийното си ръководство да „поеме” поста.


ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ!

ДАМИ И ГОСПОДА,

Днес с вас завършваме първия етап от битката за България. За някои нашата вяра в промяната може би изглежда малко наивна. Но нека ви кажа: начинът, по който моите опоненти предлагат да се движи България от утре е грешен и неясен. Най-малкото, защото не зависи от самите тях.

Повтарянето на чужди думи не само унижава човека, но рано или късно го кара да се примири, че нищо не зависи от него. От него, президента, дори. Така и опонентите ми ще станат част от националния нихилизъм, че нищо не зависи от нас, че Европа няма да ни се случи, че винаги така и било и ще бъде. И изборът между тях е избор на две еднакви злини. Но това е порочно и неправилно.

Предстоящите избори са чудесен шанс за нашите сънародници, за които преходът не е свършил, да открехнат вратата на промяната. Двайсет години българинът гласува главно „против”. Против статуквото, кражбите, несправедливостта, обедняването. Гласува така, сякаш като накаже някого, следващият ще му гарантира всички блага. Сега имаме най-сетне шанс да гласуваме „за”. За кауза, която да нанесе на Системата такава тежка рана, от която тя никога няма да се излекува.

Днес с вас СМЕ В СРЕДАТА НА ПЪТЯ НА ПРОМЯНАТА. ДО 23 ОКТОМВРИ ПРЕДСТОЯТ ОЩЕ КИЛОМЕТРИ ПО ТОЗИ ПЪТ. СЛЕД 23 ОКТОМВРИ ТОЗИ ПЪТ МОЖЕ ДА НИ ОТВЕДЕ ПЕТ ГОДИНИ ПО-НАПРЕД ОТ ДНЕС.

На 23 октомври аз ще гласувам „за” новата България. Да си първи в държавата не е въпрос на правомощия.

Да си първи означава първи да издигаш глас, първи да извикаш ГЛАСЪТ НА ХОРАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ!


* Заглавието е на редакцията