Избрани Новини
Кемерки - тестено изкушение от Северозапада
Гозба от Северозападна България - за тези, които обичат тестени закуски
Необходими продукти, достатъчни за много гладно семейство:
1 кг брашно
3 яйца
1 пакетче мая за хляб - суха
1 кофичка кисело мляко
300 г сирене
30 мл олио
1 супена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
вода
Приготвяне:
Маята се разрежда със 100 мл топла вода.
В дълбок съд смесваме брашното със солта, олиото, захарта и 400 мл вода. Месим сместа, докато стане тесто. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло да втасва 40 мин.
За плънката разбиваме киселото мляко и яйцата с вилица и прибавяме натрошеното сирене.
Когато тестото е готово, започваме да правим кемерките. Вземеме около 150-200 г от тестото и го разточваме в кръг с диаметър 20-25 см.
В средата на кръга прибавяме 2-3 лъжици от сместа, която приготвихме за плънка.
След това прегъваме на две тестото, така че да се получи полукръг с плънка и натискаме по края с пръсти, за да се затвори добре (вижте снимките).
Ако искате, може да намажете кемерките с жлтък, за да хванат златна коричка, като се изпекат.
Печем във фурната на 250 градуса 15-ина минути, докато хване хрупкава коричка.
Когато извадите вече готовите кемерки, ако искате да не са хрупкави, а по-меки, ги напръсквате леко с вода и ги покривате за няколко минути с кърпа.
Това е! Добър апетит!