Кемерки - тестено изкушение от Северозапада

Архив Варна

18-10-2011, 21:38

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Георги Софрониев

Всичко от Автора

Гозба от Северозападна България - за тези, които обичат тестени закуски

Традиционна рецепта за вкусната тестена закуска идва от Северозападна България.

Необходими продукти, достатъчни за много гладно семейство:

1 кг брашно

3 яйца

1 пакетче мая за хляб - суха

1 кофичка кисело мляко

300 г сирене

30 мл олио

1 супена лъжица сол

1 чаена лъжица захар

вода

Приготвяне:

Маята се разрежда със 100 мл топла вода.

В дълбок съд смесваме брашното със солта, олиото, захарта и 400 мл вода. Месим сместа, докато стане тесто. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло да втасва 40 мин.

За плънката разбиваме киселото мляко и яйцата с вилица и прибавяме натрошеното сирене.

Когато тестото е готово, започваме да правим кемерките. Вземеме около 150-200 г от тестото и го разточваме в кръг с диаметър 20-25 см.

В средата на кръга прибавяме 2-3 лъжици от сместа, която приготвихме за плънка.

След това прегъваме на две тестото, така че да се получи полукръг с плънка и натискаме по края с пръсти, за да се затвори добре (вижте снимките).

Ако искате, може да намажете кемерките с жлтък, за да хванат златна коричка, като се изпекат.

Печем във фурната на 250 градуса 15-ина минути, докато хване хрупкава коричка.

Когато извадите вече готовите кемерки, ако искате да не са хрупкави, а по-меки, ги напръсквате леко с вода и ги покривате за няколко минути с кърпа.

Това е! Добър апетит!