На еко потребление ни учи забавна кампания на ЕК

Животът

21-10-2011, 17:35

Снимка:

generationawake.eu

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Сайтът на кампанията „Будно поколение. Вашият избор променя света!“ е супер сладурски и е преведен на български. Можете да вземете много еко идеи от там, уверете се сами: ТУК

Тази седмица стартира кампанията „Будно поколение. Вашият избор променя света!“.

С нея Европейският съюз цели ефективното използване на ресурсите да се превърне в навик на потребителите.

Задачата нa кампанията е да припомни, че е необходимо редките природни ресурси да се използват разумно и да подтикне гражданите да мислят за последиците за планетата, когато вземат решение дали да купят нещо.

Ключовото послание е „разумно потребление, осмислен избор“. Ако избираме внимателно, всички ние можем да допринесем за съхраняването на природните ресурси, да спестим финансови средства, да ограничим неблагоприятното въздействие върху околната среда и да си осигурим по-устойчиво бъдещо развитие.

Кампанията ще се осъществява чрез видеоклип, разпространяван в интернет, специален уебсайт (преведен и на български!) и страница във „Фейсбук“.

Там посетителите могат да се присъединят към инициативата „Будно поколение“, като поемат някои предизвикателства, например в продължение на един месец да използват само обществен транспорт или да пестят вода, като намалят времето, прекарвано под душа.

По-рационалното използване на ограничените природни ресурси на планетата е единственият начин за осигуряване на здравето, богатството и благоденствието, което всички желаем. Да започнем да използваме ресурсите ефективно значи да променим начина си на мислене и моделите си на поведение, като си даваме сметка за влиянието, което оказва нашият избор върху природните ресурси.

Целта е не да се потребява по-малко, а да се промени начинът на потребление.

Подробна информация можете да намерите на многоезичния уебсайт на кампанията generationawake.eu