20 000 лв. могат да получат безвъзмездно начинаещи предприемачи

Животът

25-10-2011, 16:12

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Преди това обаче трябва да регистрират и собствена фирма.

Агенцията по заетостта отпуска до 20 000 лева на безработните българи, готови да започнат малък бизнес.

Парите не трябва да се връщат, каквото и да се случи с тяхната фирма. За новата схема от Европейския социален фонд са заделили 50 млн. лв. Други 20 млн. лв. ще бъдат изхарчени за консултации и обучение, а още 5 млн. лв. ­ за счетоводни услуги.

Освен че трябва да са регистрирани като безработни, мераклиите трябва да имат и завършено поне средно образование. Ако обаче получават помощи, няма да могат да кандидатстват. Бъдещите предприемачи ще преминат специално бизнес обучение. Преди това ще трябва

да подадат заявление в бюрата по труда

и ако бъдат одобрени, да посочат организация, която да ги обучи. Тя задължително трябва да е лицензирана от Националната агенция по професионално обучение и образование. Сметките показват, че ако човек реши да започне малък бизнес и изтегли 20 000 лв. кредит, само лихвите му ще излязат към 7000 лв.

По програмата

могат да бъдат обучени близо 10 000 човека,

които ще избират между две направления ­ малък и среден бизнес и бизнес услуги.
След тримесечно обучение ще получат помощ и съвети как да си направят бизнес план, с който да кандидатстват за субсидията. Преди това обаче трябва да регистрират и собствена фирма. Процедурата ще е опростена и кратка, твърдят от агенцията. По този начин от Агенцията по заетостта се надяват не само да намерят препитание на кандидатите, но също така и да създават нови работни места в техните бъдещи предприятия. През първата година новият бизнесмен има право на безплатни консултации.

Новата програма ще е активна до 2013 година

Документите за нея се подават в бюрата по труда. Предвиден е и строг контрол, за да се избегнат злоупотребите.

Ето и пълният текст, публикуван на az.government.bg

ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН ФОНД 2007 – 2013
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”

Започна набирането на заявления за включване в обучение по схема „Подкрепа за предприемчивите българи  – Компонент І”
 
Считано от 03.10.2011 г. започна набирането на заявления за включване в обучение по проект „Подкрепа за предприемчивите българи  – Компонент І” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по операция
BG051PO001-1.2.01. „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – Компонент I” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Заявленията се подават лично от лицата. Заявлението е по образец и може да се изтегли от http://www.az.government.bg/OPHR/procedure_details.asp?id=30.

Целева група на проекта
„Безработни лица, регистрирани в Дирекции „Бюро по труда”, със средно и по-високо образование, в т.ч. безработни младежи и други, които искат да стартират собствен бизнес и разработят бизнес план и/или маркетингова стратегия, с изключение на дълготрайно безработните, обект на социално подпомагане.

Продължително безработни лица, с регистрация в Дирекции „Бюро по труда”  повече от 12 месеца, които не получават месечно социално подпомагане се включват в целевата група, ако притежават средно или по-високо образование.

В целевата група не се включват лица, обект на месечно социално подпомагане, независимо от продължителността на регистрацията им в ДБТ.

Необходими документи за включване в проекта:
- Заявление по образец;
- Копие на документ за завършено образование, заверено от лицето с „Вярно с оригинала” и подпис;
- Копие на документ/и за придобиване и/или повишаване на професионална квалификация (ако лицето декларира, че има завършено обучение за професионална квалификация), заверено от лицето с „Вярно с оригинала” и подпис.
 
Право на обучение:
Безработни лица от целевата група имат право да се включат в обучение по част от професии по специалностите „Малък и среден бизнес” или „Бизнес услуги” за придобиване на предприемачески, управленски и бизнес умения. Желанието на лицата за избор на специалност се посочва в заявлението.

След одобряване, лицата от целевата група се уведомяват от Дирекция „Бюро по труда” за реда и условията за предоставяне на ваучер за обучение.