Панорама на японското кино започва на 31 октомври

Мисия Варна

26-10-2011, 16:42

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За двадесет и втора поредна година българската общественост има възможността да се докосне до автентични изяви на известни представители на богатата японска култура

Панорама на съвременното японско кино ще бъде представена във ФК от 31 октомври до 2 ноември по повод "Дните на японската култура" в България.

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година.

За двадесет и втора поредна година българската общественост има възможността да се докосне до автентични изяви на известни представители на богатата японска култура. Култура, която се прекланя пред красотата, хармонията и усилията за постигане на съвършенството.

Уважението към природата намира израз в изкуството на икебана; търпението и постоянството, в отглеждането на бонсай; гостоприемството и мисълта за другия, в чайната церемония; японската естетика на съкровената и дълбинна красота се проявява с особена наситеност в Театър Но, а пък най-кратките стихове в света хайку само с няколко думи семпло рисуват красотата на природата и на човешката душа. Дните на японската култура са повод за възхищение и размисъл.

Панорамата на съвременното японско кино се организира от Посолството на Япония в България, Японската фондация, Българското дружество за приятелство с Япония в гр. Варна и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", с любезното съдействие на Фестивален и Конгресен Център – Варна.

Входът за прожекциите е свободен

Програмата:

Балада за Нараяма

31 октомври – зала „Европа” – 19:00 ч. Официално откриване

Филмът рисува човешките съдби пред лицето на смъртта в затънтено селце някъде в Шиншу. Създаден е по едноименната творба на Шичиро Фукудзава и е отличен с награда "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан през 1983 г.

Мъжът, който причини буря

1 ноември – зала „Европа” - 16:00 ч.

Филмът е една от най-известните ленти с участието на Юджиро Ишибара, който е сред водещите фигури в историята на японското кино.

Курортът Акицу

1 ноември – зала „Европа” - 18:00 ч.

На фона на красивите пейзажи през различните сезони в Япония филмът рисува романтичната, но тъжна история на любовните трепети на двама души, преживели войната.

Червена носна кърпичка

1 ноември – зала „Европа” - 20:00 ч.

За да спаси свой колега, един полицейски инспектор застрелва заподозрян в престъпление, след което напуска поста си и става черноработник. В екшъна участват Юджиро Ишибара и Рурико Асаока.

Жестоко ченге

2 ноември – зала „Европа” - 16:00 ч

Филмът е режисьорският дебют на Такеши Китано. Филмът убедително разкрива празнотата в душата на полицая Адзума, който може да изрази себе си единствено чрез жестокост и насилие.

Точка на кипене

2 ноември – зала „Европа” - 18:00 ч

Това е вторият филм на Китано като режисьор. Той е доста своеобразен дори в сравнение с останалите му творби. Филмът печели специалната награда на Международния филмов фестивал в Торино.

Всички ли го правите

2 ноември – зала „Европа” - 20:00 ч

Комедия на абсурда, изпълнена с неочаквани обрати, в която главен герой е мъж, обсебен от желанието за секс. Това е петият филм, който Китано режисира и първият, под който се подписва с артистичния си псевдоним Бийт Такеши. Освен режисьор Китано е и сценарист, редактор и изпълнител на една от ролите във филма.