Инди не издържа

Мисия Варна

28-10-2011, 10:46

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Заради стреса мекотелото е спряло да се храни и повече от месец нищо не е приемало.

Малкото октоподче, което варненци кръстиха Инди в края на юли, е починало, предаде Дарик Варна.

Ръководителят на Аквариума Асен Николов обясни, че то не е могло да се възстастанови от стреса, който е получило по време на кръщаването си.

„Направихме всичко възможно да бъде излекувано. За съжаление, октоподчето не можа да преодолее шока, който преживя от светкавиците на фотоапаратите и камерите”, обясни Николов.

Заради стреса мекотелото е спряло да се храни и повече от месец нищо не е приемало. „Опитахме какво ли не, изпратиха ни дори храна от Индийския океан, откъдето идва, но не успяхме да го спасим”, каза Николов.

Инди изкара във възстановителен аквариум повече от два месеца. От Аквариума се надяват за следващия сезон да имат ново октоподче и други интересни попълнения, които да зарадват посетителите.

Ръководителят на Аквариума поясни, че морските обитатели по различен начин реагират на стреса. 

„В Аквариума те са принудени да живеят в изкуствени условия. В случая с октоподчето – в природата то е на открито и може да бълне облачето с токсични вещества, така че да изплаши противника. В затворените пространства обаче няма къде да го направи и тази токсичност се натрупва в него и го убива”, допълни Николов.

Някои от екзотичните риби например губят зрението си от светкавиците. Други отказват да се хранят, трети стават много плашливи, четвърти скачат от съда си, каза още Асен Николов.