Стандартна заплаха със стачка в "Градски транспорт"

Мисия Варна

28-10-2011, 12:55

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Искат увеличение на заплатите с 39 лева на месец и обещаните бонуси

Синдикати в "Градски транспорт" стандартно и тази година поставят своите искания за увеличение на заплатите месец преди подписването на новия колективен трудов договор (КТД).

Обвиненията, че процесът с обявяването на стачна готовност се политизира точно преди избори, бяха отхвърлени днес пред медиите. "Няма политическа окраска или заиграване", заяви Тянко Георгиев от КТ "Подкрепа". Становището му се подкрепя и от факта, че миналата година почти по същото време пак имаше напрежение сред служителите в "Градски транспорт" и нагласи за стачка, но след преговори с ръководството нещата се тушираха.

Днес от синдикатите обясниха, че искат увеличение на заплатите с 39 лева, което всъщност е посочено в настоящия КТД, но не се спазва. Служителите не са получили и обещаните пари за деня на транспортния работник. Все пак надеждата им е, че ще получат по една минимална работна заплата за дружеството за Коледа.

Относно исканото увеличение на заплатите, което е заложено в чл.52 от КТД, от ръководството първо се мотивирали, че няма да стане, защото се вдигнала цената на нафтата, а и дружеството не било в цветущо финансово състояние. "Не сме тръгнали да стачкуваме, в преговори сме все още", заявиха от синдикатите. Подписката за стачната готовност обаче вече е събрала около 300 желаещи. Стана ясно, че "бунтарите" ще изчакат евентуална среща с ръководството до седмица-две и тогава ще решат дали ще има поетапна стачка и спиране на градския транспорт първо почасово и по график.

Към момента около 750 лева е заплата примерно на шофьорите. "Влизаме в положението на фирмата, но си искаме заложеното увеличение с 39 лева на месец, както и бонусите за празниците", коментираха засегнатите.