Задава се труден сезон за морския ни туризъм

Мисия Варна

29-10-2011, 18:04

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Разходите растат, приходите - символично

След успешния летен сезон тази година от българския туристическия бранш предвиждат труден следващ,

показа проучване на бТВ.

Taзи прогноза се основава на ред обективни причини, обяснява inews.bg. На първо място прагът на осигуровките в туристическия бранш скача с 8%. Така, ако досега един сервитьор е осигуряван на 450 лева, сега сумата ще е с 40 лева повече. Ако хотелът има персонал от 100 души, всеки месец разходът за заплати ще скочи с по 4000 лева, пресмятат собственици на хотели.

На второ място, от първи юли догодина токът ще поскъпне поне със 7%. Причината за това е, че ТЕЦ-овете ще трябва да плащат за вредните емисии, които изхвърлят. Отделно и енергодружествата ще поискат обичайното за всяко лято увеличение.

Така повишените разходи за ток и осигуровки работодателят ще трябва да компенсира или от джоба си, или за сметка на качеството на храна и хигиена. Или пък да ги вземе от персонала - с по-ниски заплати или съкращения.

В туризма калкулацията на цените и продажбите започват година по-рано. Каталозите за чуждия пазар вече са готови и другата седмица България ще бъде представена на немския пазар.

Очаква се другите ни основни конкуренти - Турция и Испания, леко да вдигнат цените догодина.
През август анализатори и представители на бранша обявиха летния туристически сезон за 2011 г. за успешен. Туристите по Черноморието ни през лято 2011 са повече, но са се увеличили и разходите, каза тогава Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.