69 880 варненци избраха Кирил Йорданов за кмет

Мисия Варна

30-10-2011, 11:40

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За Йорданов са гласували 69 880 варненци, което прави 59,5%. Опонентът му - бизнесменът Веселин Марешки е получил подкрепата на 47 565 души или 40,50 на сто от избирателите.

9:15 Циганският вот: Sans changement*

Спокойно и без видимо струпване на много хора е около секциите с най-много ромски избиратели в училище "Елин Пелин". Голям интерес към балотажа се наблюдава обаче в училище "Отец Паисий". Там миналата неделя масово се гласуваше за единия от отпадналите след първия тур кандидати. Сега мургавите гласоподаватели явно са направили нов избор, защото идват към избирателните секции на големи тълпи. "Брокерите", които миналата неделя лежаха на тревата около близката детска площадка, не са тук във влажната и студена утрин. Този път агитацията ставала в автосервиз в съседство, твърдят хора от квартала.

9:30

В мюсюлманската махала в "Аспарухово" днес няма плакати, които да сочат с коя бюлетина трябва да гласуват местните. Миналата неделя всички електрически стълбове по ул. "Розова долина", включително и тези около изборната секция - в нарушение на закона, бяха облепени с номер 7, под който в бюлетината фигурираше ДПС. Сега 7-иците са старателно разчистени, но няма жокер за друг номер. "Няма промяна, за когото гласувахме миналата неделя, за него и сега", многосказателно отговарят запътилите се да гласуват роми.

9:39

Нарушения в Каменар: Жалба от инициативния комитет, издигнал Марешки

9:45

В циганската махала във "Владиславово" настроението с нищо не напомня, че днес има избори. Няма ги тълпите пред двете секции от миналата седмица. Избирателната активност е много ниска, потвърждават и членове на СИК. Иначе в махалата кипи живот. Жени метат из улиците, мъжете ритат топка за децата пред къщите, забързани домакини носят новички килими на рамо - близо до СИК сергия е опънал пътуващ търговец на дрехи и килими.

10:00

Училище "Йордан Йовков": опашките пред секциите за големи. Много хора се отказват и отлагат гласуването за след обед.

10:26

ГЕРБ-Варна се жалват срешу Лора Крумова: Протестният вот е в полза на Марешки

10:30

Да изчистим боклуците: На плажа на Ветеран 100 варненци несимволично, а съвсем наистина, изчистиха боклуците за отрицателно време. Най-активни бяха учениците от 5-а гимназия и учителката им г-жа Върбанова, стабилно подкрепени от по-възрастните любители на природата от ТД "Родни балкани". От неангажираните в днешния балотаж 14 кандидати за кмет на Варна единствено Костадин Костадинов от Коалиция Варна утре дойде да изчисти боклуците, заедно с приятелите си, сред които и Христо Христов - също новоизбран общински съветник.

11:00

Избирателната активност: Около 6% са гласувалите за кмет на Варна

12:00

От полицията: Още 10 униформени служители на ОД МВР – Варна, са включени в опазване на обществения ред в деня на балотажа. Те са от моторизираното звено “СИГМА”, част от Специализираното подразделение за охрана на обществения ред. Полицаите ще патрулират по двойки в районите, в който е най-малка разликата между кандидатите, стигнали до балотаж, което предполага възможност за по-голямо обществено напрежение.

Така общият брой на служителите на реда, които охраняват избирателните секции и опазват реда в населените места с цел осигуряване възможност на гражданите да упражнят спокойно своето конституционно право е 650 души. Те ще реагират и в случаи на сигнали за купуване на гласове, агитация и всякакви други прояви, определени като нарушение на изборния процес.

Нарушения

В РП Девня и РП Провадия са постъпили по два нови сигнала за нарушения на изборното законодателство. Дежурните прокурори незабавно са назначили проверки, като са указали кратки срокове за финализирането им - ранния следобед на същия ден. В РП Варна няма постъпили сигнали.

13:30

На балотажа се роди нова група в общинския съвет

14:06

20.09% от имащите право на глас са гласували за кмет до обед: Най-активни са в Тополи, най-кротки в "Младост"

14:46

Какво става в Девня? До невижданите досега стойности от 200-250 лева за глас достигна пазаруването на избиратели в Девня, твърдят местни активисти.

17:00

Расте избирателната активност в Каварна Охрана - на МВР и на частна охранителна фирма, има днес около секциите в Каварна

17:17

Няма да удължават изборния ден, без навалици пред секциите 34.55% е избирателната активност при избора за кмет, 33.68% са гласувалите за президент и вицепрезидент

18:00

42 638  е общият брой на гласувалите българи в чужбина към 18.00 ч.

Към 18.00 ч. българско време гласуваха общо  42 638  български граждани. През последните часове избирателната активност е нарастнала. В Турция избирателите са  21 494 , в Испания – 6 424, в Кипър – 2 020, в САЩ са гласували  203, във Великобритания – 1 295, в Австрия 685 души са дали своя глас.

Приключи изборният ден в Руската федерация, Грузия, Дубай, Иран и Кувейт.

19:15

Изборният ден приключи. Краят във Варна бе обявен в 19.15 часа. 43.12% е активността при вота за кмет. 41.97% са гласувалите за президент и вицепрезидент.

20:50

В Каварна Цонко Цонев-Кметъла вече празнува. Подробности

22:00

Кирил Йорданов спечели четвърти мандат

Кирил Йорданов ще управлява Варна още четири години. Това показват окончателните резултати от изборите.

За Йорданов са гласували 69 880 варненци, което прави 59,5%. Опонентът му - бизнесменът Веселин Марешки е получил подкрепата на 47 565 души или 40,50 на сто от избирателите.

Рекорден брой 7243 са недействителните бюлетини на изборите за кмет в морската столица. От гласувалите 124 688 души, действителните гласове са 117 445.

На президентските избори, варненци са предпочели двойката Росен Плевнелиев -Маргарита Попова, за които са гласували 81 006 души или 65,71%. За Ивайло Калфин -Стефан Данаилов са гласували 42 268 души или 34,29% на сто от избирателите.

Недействителните гласове при балотажа за президент са 2908. От гласувалите 126 182 души, действителните гласове са 123 274.

Преди 7 дни: Как стигнахме дотук?

Шпагите в двубоя Йорданов-Марешки се кръстосаха тази седмица в ефир. Срамните алкохолно-финансови обвинения така и не помогнаха да разберем кой какво предлага за развитието на Варна.

Изявления от политическите централи граничеха с безсилие и още повече демотивираха електората

Днес Варна избира между Кирил Йорданов и Веселин Марешки. Кой какво предлага за бъдещето на града така и не стана ясно. Унесени в тежките алкохолно-финансови обвнинения в ефир и нескончаеми театрални дебати, двамата претенденти за кметския стол поднесоха на варненци невиждано шоу. Цяла България ту се смееше, ту плачеше, ту ни съжеляваше, до като обсъждаше "шоуто" по време на дебатите между двамата първи.

Предната неделя на първи тур Йорданов получи 40 808 гласа или 30,23%, а за аптекарския бос дадоха вота си 25 084 човека или той получи 18,58%. Над 18 000 застъпници зорко следяха опитите за машинации. Днес тяхната бройка е сведена до около 1200.

На 23 октомври при вота за президент и вицепрезидент във Варна убедително спечелиха Росен Плевнелиев/Маргарита Попова 64 436 гласа и 46,84%. Ивайло Калфин/Стефан Данаилов взе 27 196 гласа или 19,78%. Коя ще е новата президентска двойка ще стане ясно тази нощ.

Отчетеното до момента леко покачване на избирателната активност сега се дължи определено само на местенето на стрелките с час напред. Защото изявленията от партийните централи на губещите в надпреварата за кмет между двата тура единствено дообъркаха представите на варненци. Някои мълчаха на местно ниво и ги беше страх да изкажат на глас кого ще подкрепят на втори тур. Наложи се лидера в София да посочи. Яркият пример е БСП. Станишев каза в ефир, че са зад Марешки. Самият той веднъж обяви, че хора от ГЕРБ му декларирали, че ако стане кмет ще работят с него, друг път не го потвърди. Така и не се чу кои всъщност са били тези хора.

Някои от така наречените десни обявиха, че ще гласуват за Йорданов, после се оказа, че не изразявали мнението на партията като цяло, а някаква лична позиция. Други пък призоваха да се гласува по съвест. Трети влязоха във филма с бойкот на изборите или да се задраскат и двете имена в бюлетината.

В крайна сметка всеки сам ще вземе решение дали ще упражни правото си на вот. Определено това щеше да е по-лесно, ако през седмицата не бяхме гледали нито един от дебатите и не ни информираха за илюзорната подкрепа от страна на партиите за някой от двамата първи.

В национален мащаб преди втори тур всичко е стандартно. Обещания или за нов ден, или за увеличение на пенсиите, като в повечето случаи после се оказва, че някой се е объркал със сметките. Да си пожелаем да не е толкова постна пицата.