ГЕРБ: Протестният вот е в полза на Марешки

Мисия Варна

30-10-2011, 11:52

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Жалби до ОИК и от двата щаба рано-рано

Организираният във Фейсбук Протестен вот за днешния балотаж във Варна беше обявен за част от предизборната агитация на кандидата Веселин Марешки.

Това заявиха в жалба до ОИК от предизборния щаб на ГЕРБ.

В специална група с около 500 членове през последната седмица се обсъждаше възможността за масово гласуване с невалидна бюлетина. Това според участниците в групата ги спасява от необходимостта да избират между неподходящите според тях кандидати на балотажа, както и от варианта да влязат в най-масовеата група - тази на негласуващите. В продължение на седмица участниците в групата обсъждаха с какъв знак да отбележат протестния си вот в бюлертината. Инициативата бе оповестена пред национална телевизия бившата репортерка Елена Кулева.

"...в сутрешния блок на бТВ водещата на предаването „Тази неделя“ -  Лора Крумова призова гражданите на община Варна да упражнят правото си на глас чрез протестен вот. Това стана веднъж лично и втори път чрез интервю с гражданката Елена Кулева. Извършеното е в нарушение на чл.133, ал.5 от Избирателния кодекс , защото представлява предизборна агитация в интерес на кандидата за кмет на община Варна – Веселин Марешки", твърдят в жалбата си до ОИК лидерът на ГЕРБ Павел Димитров.

От постовете и коментарите във ФБ-групата Протестен вот става ясно, че членовете й са еднакво разочаровани както от Йорданов, така и от Марешки.

Час по-рано жалба до ОИК изпратиха и от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Марешки, във връзка с изборите в Каменар.

"В избирателна секция № 405 – село Каменар ул. „С. Врачански” №1, ОУ „ДОБРИ ВОЙНИКОВ” непосредствено пред вратата на изборната секция се ПРОВЕЖДА ИЗБОРНА ПРОПАГАНДА от лица от ромски произход на други такива", твърди в жалбата си адв. Николай Наков Наков, – представител на инициативния комитет. "Положението не се е променило дори и след намесата на Председателя на комисията, които е указал на лицата да излязат извън училището, както и след намесата на представителя на полицията. Председателят на комисията се заплашва от тези лица с ФИЗИЧЕСКА РАЗПРАВА. Настояваме за ВАША СПЕШНА НАМЕСА с оглед прекратяване на нарушенията и произвола пред секцията", завършва жалбата.