250 лева стигна гласът на Девня

Мисия Варна

30-10-2011, 14:46

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Какво става на балотажа в Девня?

До невижданите досега стойности от 200-250 лева за глас достигна пазаруването на избиратели в Девня, твърдят местни активисти.

Днес обаче джобовете на брокерите явно са отънели, защото от коли пред секциите избирателите получават не повече от 50 лева.

Две жалби за покупка на гласове в късните часове снощи са подали днес от щаба на кандидата Васил Иванов, познат като Кокала. Той е издигнат от коалиция за Девня, но е подкрепен от БНД и ДСБ. Иванов имаше 1367 гласа на първия тур, а конкурентът му Атанас Кузев - с 60 по-малко.

Кузев стана кмет преди 4 години като кандидат на БСП. Тогава той обърна резултата на 2-ри тур и изпревари Кокала. Тази година Кузев официално е кандидат на ГЕРБ, подкрепен от БСП.

Недоволна от пребоядисването на кмета, местната организация на БСП се разцепи и част от нея сега работи за щаба на Иванов.

След първия тур листата на Васил Иванов успя да вкара 4-ма съветници и направи обща група с тримата от листата на Стефан Шитов. Той имаше 978 гласа в надпреварата за кмет на първия тур. След споразумението логично би било да се очаква симпатизантите на Шитов да подкрепят Васил Иванов.

507-те гласа на четвъртия кандидат за кмет Олег Атанасов пък се очаква да отидат за Кузев.

Тази математика обаче едва ли ще се потвърди от изборния резултат тази нощ, тъй като в Девня напрежението вече цяла седмица е изкл голямо и слуховете за сериозно купуване на гласове съвсем не са без основание. Щабовете взимат мерки и срещу манипулация на вота вътре в секциите пред всяка от 12-те СИК в девненско днес има частна охрана.