БСП-Варна искат касиране на изборите

Мисия Варна

31-10-2011, 13:46

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Гуцанов призова всички недоволни от първи тур, които смятат, че изборните резултати са изманипулирани, да дойдат в Община Варна на 4 ноември за първото заседание на ОбС

Жалба за касиране на първи тур на изборите във Варна е изпратила БСП до Административен съд, чрез Общинска избирателна комисия.

Това съобщи преди минути неуспелият кандидат за кмет на столетницата Борислав Гуцанов. Той призова всички варненци, които са недоволни от резултатите на изборите и смятат вота за изманипулиран да дойдат на 4 ноември в 9 часа в сградата на Община Варна и да присъстват на първата сесия на общинския съвет, когато местните парламентаристи ще положат клетва.

Изпратените жалби срещу решение на ОИК са две. Първата е срещу разпределението на мандатите за общински съветници и съответно срещу разпределението на действителните гласове по кандидатски листи.

"Твърдим, че протоколите на СИК са поправяни при самото им предаване в ОИК. Налице са дописване на избиратели в допълнителния избирателен списък и предоставяне на възможност да гласуват, без основание за това. Твърдим, че и по същество са налице нарушение при преброяването на бюлетините и отразяването на резултата от вота в протоколите на СИК", се посочва в първия документ.
Втората жалба е срещу решение на ОИК относно допускането до участие във втори тур за избор на кмет на община Варна, въз основа на получените данни от протоколите на СИК. Тук мотивите се припокриват с тези от първата жалба.
Искането и в двата случая е за отмяна на решенията на ОИК.

"Не може да има изнасяне на протоколи в официалната страница на ЦИК и след засиления медиен интерес цифрите да бъдат променени. Имам в предвид протоколите за резултатите от 405-та и 370-та секция. Обявените валидни бюлетини бяха 43 в едната и 36 в другата, а вписаните гласове за ДПС 299 и 292. Имаме още няколко подобни протоколи. В ОИК не е възможно да се правят на ударени и да прехвърлят вината на секционните комисии. Нали те трябва да ги обучават. Това е невероятен гаф. Вижте и активността вчера, почти същата като миналата неделя, а следобеда нямаше дори кой да те погледне пред секциите. Кой ще ми обясни това?", каза пред медиите Гуцанов.

Той заяви още, че БСП са готови да бъдат ясна алтернативна опозиция в общински съвет, ако се наложи. Социалистическият лидер призова всички недoволни от първи тур, които смятат, че изборните резултати са изманипулирани, да дойдат в Община Варна на 4 ноември за първото заседание на ОбС.