През 2017 година ще имаме план за управление риска от наводнения

Мисия Варна

31-10-2011, 14:32

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

По повод международния ден на Черно море, разговаряме с директора на Басейнова дирекция Венцислав Николов. За бъдещето, за плановете и за целите

- Г-н Николов, в предварителния ни разговор споменахте, че Басейнова дирекция трябва да направи три плана. Какви са те?

- Планът за управление на речния басейн, който е в сила от 2010-а до 2016 година, трябва да се актуализира и сега започваме да работим в тази посока. Започваме да готвим и план за 200-милната зона, който е изискване по европейската морска директива. Третият план е за управление риска от наводнения.

Първият е за управление на черноморския басейнов район и обхваща само териториалното море, 12 мили. Вторият план е доста по-голям и трябва една по-сериозна координация с Румъния, Турция. Нашето море е много специфично. Най-важното е да накараме държава като Турция, като кандидат за Европейския съюз, да приеме тези европейски правила. Ние като администрация може само да подготвим някаква информация, в последствие плановете са утвърждават на министерско ниво.

- Какво включва този план за управление риска от наводнения?

- Събрахме информация от 47 общини от Черноморския басейнов район и установихме, че е имало през годините (основните данни са от 80-те и 90-те години) над 700 случая на наводнения. Нанесли сме ги на карта. Това са 700 случая, но местата са около 500. На едно населено място, примерно, се е случвало по няколо пъти.

Различни са и случаите - много дъжд, нарушени стени на язовири. Втората част на работата е свързана с изготвяне на предварителна оценка на състоянието, определяне по значимост на засегнатото. Така да се каже слагаме летва, за да има сравняемост. Като приключи предварителната оценка, започва изготвянето на плана, определят се цели и мерки. В зависимост от парите, които имаме ще се решава как да се действа, дали да стане дума за всяко деренце или за някои по-големи реки.

- Тоест да се вземат превантивни мерки.

- Да, но тънкият момент е, че трябва да се определи доколко можем да си позволим. Защото за големите цели трябват много пари.

- Средствата откъде ще бъдат?

- От еврофондовете. Когато, примерно, се определи, че за следващия период приоритетът ни е защита от наводнения, се създава оперативна програма. Ще се търсят варианти.

- Кога да очакваме плана в готов вид?

- През 2017 година.

- А какво е състоянието на Черно море?

- От около 15 години се наблюдава една тенденция към подобряване на състоянието на водите. Но това е много крехко равновесие. Малки са възможностите на морето за самопречистване и няма гаранция, че при една по-сериозна намеса или недопустимо замърсяване, няма да се обърне тенденцията.