ГЕРБ спечели 7 малки общини, 1 за БСП

Мисия Варна

31-10-2011, 23:20

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За 4 години управляващите съществено подобриха резултата си във Варненска област

Партия ГЕРБ съществено подобри резултата си във Варненска област след като преди 4 години успя да се пребори за кметското място само в Бяла и донякъде в Аксаково, където подкрепи Атанас Стоилов. Днес управляващите отчитат победа в общо 7 общински центъра. Освен Бяла,  Аксаково и Суворово, където досегашните кметове Анастас Трендафилов, Наско Стоилов и Павлин Параскевов спечелиха още на първи тур, герберите се похвалиха с триумф и във Вълчи дол, Аврен и Девня.
Особено скъпа им бе победата във Ветрино, която областният лидер на ГЕРБ Павел Димитров коментира с думите: "Така наказваме предателите на партията". Във Ветрино бившият кмет Георги Андреев преди време се отказа от управляващите и премина към БСП.  Вчера той загуби с 12% разлика от Димитър Димитров от ГЕРБ.

Сред балотажите оспорван беше този в Аврен, където ЦИК отстрани от надпреварата още преди първия тур досегашния кмет Красимир Тодоров. Така на финала Емануил Манолов от ГЕРБ спечели с 52.84% пред Тодорка Павлова от БСП с 47.16%.

Във Вълчи дол Пенка Йорданова от ГЕРБ би с 221 гласа досегашния кмет Веселин Василев, издигнат от инициативен комитет.

Оспорван и с безброй сигнали за нарушения беше вотът в Девня. Тук кметът Атанас Кузев от БСП беше припознат и от ГЕРБ. Това разцепи местните червени и част от тях застанаха за предшественика на Кузев - Васил Иванов-Кокъла. Той беше подкрепен от БНД и от ДСБ. Кандидатът на ГЕРБ/БСП Атанас Кузев спечели с 2574 гласа срещу 2281 за конкурента му.

Единственият успех за БСП в общинските центрове във Варненско е в Провадия. Там Филчо Филев спечели отраз срещу човека на ГЕРБ.

НДСВ успя да грабне кметския пост в Дългопол.     Там Маринка Иванова би с 52.48% кандидата на ГЕРБ. Дългогодишният кмет от ДПС Светльо Якимов остана чак четвърти на първия тур.

Желязко Петров е новият кмет на Белослав. Той победи другия независим кандидат Деян Иванов, подкрепян негласно от досегашния кмет на града Емил Дичев, който беше отстранен от поста си след като беше арестуван.

Непревземаем бастион за управляващите се оказа община Долни чифлик. Там Борислав Натов спечели втори мандат с 52.56%.

ДПС не успя да се сдоби с общински кмет, но печели по селата. В емблематичното мюсюлманско село Медовец Халил Исмаилов от ДПС победи с 64.08% Мехмед Мехмед от ЕНП.

В 4 села кметовете бяха избрани със 100% от гласовете: в Славейково такъв резултат постигна Михамедин Суфиян, в Оборище Севия Салимова ( и двамата от ДПС), в Генерал Кантарджиево - Стефан Зенгинов от ПП "ГЕРБ", а в Казашко Гергана Иванова.

Напук на делата и обвиненията за конфликт на интереси, заради които беше отстранен от поста си, отново кмет на Приселци е Слави Кирязов. Той спечели на първи тур с 55.67%.

С успех за "Зелената партия" завърши трилотажа в село Езерово. Там трима кандидати спориха за кметския пост в неделя, тъй като на първия тур двама се оказаха с равен втори резултат. Кмет вече е Тодор Гушев, победил Бейхан Хасанов от ДПС и Магдалена Ганева от ДСБ.

Най-инфарктен беше балотажът в Тополи. Там социалдемократът Благовест Георгиев загуби с 5 гласа от независимия Демир Георгиев.