Асоциация лансира идеята как преговорите да изместят агресията в училище

Мисия Варна

01-11-2011, 10:56

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Разработена е методиката за въвеждането на медиацията като способ

Асоциация на училищните медиатори бе учредена във Варна.

Нейн председател е Елка Кръстева, а членове са три екипа от ученици и педагози. Училищната медиация е процес, при който лицата, участници в училищния живот, които са в конфликт помежду си (деца-родители-училище-учители) се подпомагат от неутрална трета страна (медиатор) да намерят взаимно приемливо решение. Тя е изключително мек и дипломатичен способ да се преодолеят възникнали спорове.
През месец септември са били обучени 3 екипа от ученици и педагози как да прилагат училищната медиация при решаване на конфликти. Асоциацията обединява училищата СОУ "Св.Климент Охридски", СОУ "Любен Каравелов" и ОУ "Св.Иван Рилски".   
Вчера бе и първата официална среща за основаване на асоциацията, на която екипите споделиха опит какво са правили и какво трябва да се направи, за да се припознае училищната медиация като способ и училищата да започнат да я прилагат.
Предстои по-широка разяснителна кампания. Асоциацията контактува с бъдещите си съмишленици и чрез специализирания сайт "Училища на включването" (http://schoolsofinclusion.org).