Телемост Варна-Милано в съда за разпита на Джованито

Мисия Варна

01-11-2011, 12:57

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

2 часа продължи видео разпитът на основновния свидетел по делото срещу Дачи, Джованито отговаряше на варненските магистрати от Милано.

2 часа продължи видео разпитът на основновния свидетел по делото срещу Дачи, Джованито отговаряше на варненските магистрати от Милано.

В рамките на започналия в понеделник наказателен процес срещу Георги Петков (по прякор „Дачи”), подсъдим по делото за атентата срещу Ивайло Паунов (Джованито) и Михаела Мирчева, организиран в бар „Сохо” във Варна през 2005 година, Варненският окръжен съд организира и осъществи безпрецедентна видеоконферентна връзка със затвора San Vitore в Милано, Италия.

Именно там в настоящия момент се намира Ивайло Паунов, който е основният свидетел на обвинението, както и най-тежко пострадалият от атентата, извършен преди повече от 6 години. Без да притежава скъпа техника за видеоконферентна връзка, варненският съд близо месец и половина организира законовото и техническото обезпечаване на комуникацията с италианските магистрати. В понеделник двама съдии от Италия, следиха пряко разпита на българина, който продължи повече от 2 часа.

Покушението в бар „Сохо” във Варна бе на 13 март 2005 година. Подробности »

Тогава с  изстрели при автоматичен режим на стрелба с автомат „Калашников” бях простреляни собственика на заведението Ивайло Паунов и Михаела Мирчева( тогава на 23 години). За разлика от момичето, което се отървало с по-лека травма на простреляния крак, Джованито е бил надупчен на 7 места по цялото тяло. В понеделник той припомни от Италия всички обстоятелства, свързани с последните минути преди покушението, както и последвалото възстановяване от раните, продължило няколко години в различни клиники. Той все още има олово в тялото си от куршумите, които не са били извадени. Ивайло твърди, че е видял лицето и тялото на стрелеца във фаталния ден и направи пълно описание пред съда. Разпознал го миналата година, след репортаж по телевизията, в който вижда своя атентатор. Джованито веднага съобщил за това на полицията. През 2010 година той и други свидетели на атентата са били отново разпитани. Паунов бе категоричен пред съда, че именно Георги Петков (32год.) е този, който е извършил покушението срещу него и Михаела в бар „Сохо”. Паунов е конституиран като частен обвинител в настоящия процес. Джованито бил особено внимателен и наблюдателен след покушение, извършено спрямо него през 2000 година, когато взривили автомобила, заедно с него. Тогава варненецът оцелял, но взел всички мерки за своята лична охрана. Пресслужбата на съда припомня и атентата срещу съпругата и двете му деца през 2009 година, които по чудо оцеляха след взрив в автомобила, поставен най-вероятно заради Паунов. Подробности »

В понеделник показания пред съда дадоха пострадалата Мирчева, както и друг свидетел на атентата, който е успял да види стрелеца, да го гони по близките улици и дори  да стреля по него със законно притежаван пистолет.     

Съдебният процес продължава до 3-ти ноември 2011 година включително. Повече от 20 са свидетелите, които се очаква да бъдат разпитани пред Варненския окръжен съд. Очаква се да бъдат изслушани и назначените по делото експертизи.

15 декември 2009: Стреляха по жената и детето на Джованито

15 декември 2009: Предстои операция на ранената Мариана Куртева, синът й е добре

14 август 2010: Един от "Килърите" - на море, стрелял бил по Джованито

16 август 2010: Върнаха Дачи в Плевен, искат да му лепнат още едно убийство във Варна?

ОЩЕ