Искат касиране на вота в 9 областни градове

Мисия Варна

01-11-2011, 14:48

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От ЦИК потвърдиха, че около 35 протокола са попълнени служебно от ОИК-София

Жалба за касиране на изборите в София заради нарушения при броенето на резултатите внася загубилият кандидат на БСП Георги Кадиев, съобщи Дневник.

Аргументите на левицата са сигналите за нарушения в изборния ден, особено при броенето на протоколите в ОИК. От БСП съобщиха и за изчезнали протоколи в столицата, а от ЦИК потвърдиха, че около 35 протокола са попълнени служебно от ОИК-София. Левицата сигнализира още, че над 100 протокола са били подписани от по-малко от 50 процента от членовете на СИК.

Искане за повторно преброяване на бюлетините внася също днес и досегашният кмет на Плевен Найден Зеленогорски. В Плевен десните партии ще подадат жалба и за оспорване на резултатите за общинска листа.

Така в девет от общо 27 областни градове различни партии и кандидати са подали жалби за касиране на местните избори. Тъй като официалните окончателни резултати в много райони още не са обявени, се предполага, че сигналите на оспорване на вота ще е увеличат. Едва след като общинските избирателни комисии оповестят окончателните резултати, кандидатите и партиите могат да ги обжалват. Затова и подадените досега жалби са за резултати от първия тур на изборите.

Междувременно районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство по жалба за евентуална подмяна на бюлетини в село Бохот, Плевенска община, документирани с видеокамера в изборното помещение. Това съобщи говорител на окръжната прокуратура. Сигналът е подаден от Зеленогорски.

Първата жалба в София е била подадена от партия „Зелените”. В мотивите си те посочват множество сигнали за нарушения, включително над 80 процента сгрешени протоколи в столицата, неправомерно отписани от избирателните списъци гласоподаватели, забавянето на обявяването на резултатите с повече от 48 часа.

В Пловдив касиране на изборите и повторно броене на бюлетини поискаха и от ВМРО-НИЕ. Техният кандидат и досегашен кмет Славчо Атанасов загуби с малко над 2 хиляди гласа от номинирания от ГЕРБ Иван Тотев. Кандидатът на управляващата партия беше посочен като победител в първите проучвания на социологическите агенции. По-късно преднина взе неговият опонент, който спечели с минимална разлика - 50.48 на сто от гласовете. "Тези избори са купени и не можем да признаем такъв резултат", заяви лидерът на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов.

От БСП обявиха, че ще атакуват резултатите в 10 населени места, от които 4 областни града. Те вече внесоха жалба за вота във Варна заради многобройни нарушения, сред които според тях най-драстичен е случаят с променените протоколи на секционни избирателни комисии на официалната страница на ЦИК.

Левицата ще атакува изборите и в Силистра, Кюстендил, Нова Загора, Балчик, Етрополе, Ботевград, Павел баня и Земен. ГЕРБ атакува изборните резултати в Кърджали и в Шумен, както и повторно преброяване в Кирково. РЗС пък атакува изборните резултати  за съветници в Добрич с мотив, че в протоколи на около 70 секционни комисии липсват подписи от трима членове.