10-те милиона за Спешна помощ били незаконно взети от осигуровки

Парите

02-11-2011, 08:32

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Новинар" на 2 ноември

Правителството увеличава средствата за здравеопазване по незаконен начин, пише "Новинар", като цитира шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

В понеделник на извънредно заседание кабинетът прие проектобюджета за 2012 г. В него се предвиждат 10 млн. лв. повече за здравната система.

Средствата ще отидат основно за увеличение на заплатите в Спешната помощ, както и за повишаване на качеството на медицинските услуги там. Според нормативната уредба Спешната помощ, както и имунизационната профилактика, са отговорност на държавата, т.е. тя трябва да се финансира от нея, а не от здравноосигурените граждани.

Райчинов изрази съмнение, че заделените 10 млн. лева ще стигнат за подобряването на системата на Спешната помощ. По неговите думи, за да се случи това, са нужни над 30 млн. лева.

По повод коментара на здравния министър Стефан Константинов, че следващата година средствата за сектора ще бъде повече, от БЛС заявиха, че реално системата ще разполага със същите пари като през 2011 г. По думите на Райчинов под повече средства се разбира, че през 2012 г. няма да се изплащат стари задължения към болниците, както през тази година. През 2011 г. на лечебните заведения се изплащаха средства за извършени дейности през 2010 г.

По повод разписаните в бюджет 2012 г. 468 млн. лв. за здравеопазване шефът на БЛС коментира: ”Разбираме, че е криза. Тази година показахме, че можем да се справим с такъв бюджет без да има особени трусове. Смятам, че следващата година ще премине с относително спокойствие в системата”.

Законността на увеличението на бюджета за здраве беше оспорена и от Националната пациентска организация. Според председателя й Станимир Хъсърджиев това ще е втората поредна година, в която средства от събраните осигуровки се пренасочват за дейности, които трябва да се финансират от държавата, независимо дали хората имат или не здравни осигуровки.