190 милиона лева ДДС са скатали варненци

Мисия Варна

02-11-2011, 14:00

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Общо 219 милиона лева са допълнителните задължения на варненци към бюджета, става ясно след ревизиите на данъчните.

1353 ревизии, извършени на фирми в Североизточна България от НАП-Варна до края на септември, приключиха с ревизионни актове, съобщават от Агенцията.

Допълнително установените задължения към бюджета са в размер на 219 милиона лева.

Най-голям е делът на допълнително установените задължения към бюджета от укрит или невнесен ДДС, който е в размер на 190 милиона лева.

Определените задължения за корпоративен данък надхвърлят 10 милиона лева, а при ревизиите на физическите лица ревизорите са установили над 11 милиона укрити данъчни задължения.

От рисковите браншове най-много са разкритията при търговците на едро, където допълнително установените задължения към хазната са в размер на 71 милиона лева.

След тях се нареждат производителите и търговците на зърно със задължения от 39 милиона лева, а в строителния бранш размерът е близо 22 милиона лева.

За да гарантират събирането на дължимите данъци, приходните инспектори са наложили предварителни обезпечителни мерки на 611 от ревизираните фирми.

„Спрямо фирмите и лицата, отказали да заплатят данъчните и осигурителните си задължения доброволно към бюджета, сме предприели действия за събирането им. За деветте месеца на 2011 година сме събрали над 172 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения, като събраните данъчни задължения надхвърлят 100 милиона лева. Засиленият контрол за спазване на данъчното и осигурителното законодателство на територията на цяла Североизточна България ще продължи и през следващите месеци”, заяви териториалният директор Светлан Петков.